Vizsgálat a Viasat 3 ellen

2004.09.30. 11:27
Komolyabb lappiaci mozgásokat is okozhat az ORTT most indult vizsgálata. Egy ügyvéd a Világgazdaság szerint azzal fordult az ORTT-hez, hogy a körzeti adóként nyilvántartásba vett tévécsatorna igazából országos. A lappiacra azért hathat az ügy, mert a Metro újság ugyanannak a svéd befektetőnek az érdekeltsége.
Ha bebizonyosodik, hogy a harmadik számú kereskedelmi csatorna országosnak minősül, az adónak naponta 20 perces hírműsort kell gyártania, változtatni kell a televíziós társaság tulajdonosi szerkezetén, mert a médiatörvény szerint a cégben a szavazati jogok 26 százalékának magyar tulajdonban kell lennie. A televízió jelenleg 95 százalékban a svéd MTG Broadcasting AB-hez tartozik.

A televíziózáson túl a lappiacra is komoly hatással lehetne az átminősítés, mivel a törvény kimondja azt is, hogy nem lehetne az adónak, illetve annak befolyásoló tulajdonosának befolyásoló részesedése országos terjesztésű napilapban.

Stern Sándor, a Viasat 3 műsorszolgáltatásának országossá minősítését az ORTT-nél indítványozó egyéni ügyvéd a Világgazdaságnak elmondta: a Viasat Rt. és a Metro újságot kiadó MTG Metro Gratis Kft. tulajdonosai felsőbb szinteken megegyeznek. A Modern Times Group MTG AB ugyanis 100 százalékos tulajdonosa a Viasat Rt. 95 százalékos tulajdonosának, az MTG Broadcasting AB-nek. A Modern Times Group MTG AB eközben 28,4 százalékos szavazati joggal bír a Metro International SA-ban, amelynek 100 százalékos leányvállalata, az MTG Metro Gratis Kft. 90 százalékos tulajdonosa, a Metro International AB.

Az elő nem fizetőket is beszámítja az ügyvéd

Az ügyvéd elmondta: a Viasat 3-nak a kábellel ellátott háztartásokban való lefedettsége az AGB tavalyi évkönyve szerint 45 százalékos. Ez az adat viszont nem veszi figyelembe azokat a háztartásokat, amelyek televíziókészülékei nincsenek a műsorszolgáltatásra hangolva, annak ellenére, hogy a kábelszolgáltatás elérhető lenne, és azok is kimaradtak a számításból, amelyek azon a területen vannak, ahol a médiatörvény vételkörzeti fogalma szerint a kábelhálózat kiépült, csak nem fizettek elő a csatlakozásra. Mindezeket számítva, az adó lefedettsége meghaladhatja az országos műsorszolgáltatás alsó határaként megszabott 50 százalékot.

Vékony Éva, az ORTT szóvivője lapunkkal mindössze annyit közölt: a testület felkérte az irodát, hogy vizsgálja meg, melyek azok a műsorszolgáltatók, amelyek országossá minősülhetnek, az érintettekkel pedig kezdeményezzen konzultációt. Jelezte: a vizsgálatot december 31-ig le kell zárni. Kocsis Attila, a Viasat 3 vezérigazgatója nem nyilatkozott az ügyben, mondván, az ORTT hivatalosan még nem tájékoztatta a céget.