Vilma
-8 °C
3 °C

Hommage á Viva2

2002.01.10. 09:02
Ezek az évkezdetek nem alakulnak jól, zeneileg. 2001 elején meghalt a Király, most 2002 január elején pedig a német üzletemberek megfektették a mókás VIVA2-t, és helyette létrehoztak egy kommerciális MTV Europe-klónt. Ezzel a nálunk elérhető legegyénibb alter-zenecsatornának vége lett, ráutalódtunk az MTV-kre és maradék Vivákra, közte a mi kis szoba-konyhás VIVA+-unkra.

"VIVA Plus: Das Music-TV der
Zukunft started heute in Köln"
www.vivamediaag.com

A VIVA2 megszüntetésének oka a hírek szerint, hogy veszteséges volt. Nem csoda, mivel rétegcsatornaként működött, aránylag szűk közönséget, például a német rockbarátokat vagy az igényes zenék kedvelőit szolgálta ki. A sima VIVA, amelyet a cég a posztmodern hangzású "VIVA - die pop-Factory" szlogennel forgalmaz, egyre jobban fut. 1999 végétől 2001 januárig Németországban 25 %-al növelte meg nézőinek számát a megcélzott 14-29 éves kategóriában, folyamatosan csökkentve ezáltal az MTV nézőszámát.

A fenntartó VIVA MEDIA AG-nek idáig tartott a türelme, hogy egy kulturális ismeretterjesztő műsort finanszírozzon a bravólányokból-fiúkból ilyen kitűnően prosperáló másik Vivából, mikor vehetnek belőle egy csomó mindent maguknak. A megszűnt Viva2 csatorna legjobb pillanataiban örvendetesen közel állt a kísérleti televíziózáshoz, de közönségbarátabb műsorai is jobbak voltak minden más zenetévénél. Beleértve az MTV szintetikusan előállított alternatív zenét gyártó és forgalmazó csatornáját, mely ráadásul egyhangú is. A fájdalmas-nyavalyás vonalat viszik a fehér, elvált szülők és szociológus-pszichológus házaspárok gyerekeinek posztgrunge zenekarai; a kemény, sulivécében cigarettázós, parental advisory vonalat pedig a kaliforniai gimnazisták képviselik, akik posztpunkok vagy hardcore-osok, a szezonnak megfelelően.

A Viva2-nek viszont volt némi kulturális íze, beemelt valamit a rendkívül izgalmas, és tekintélyes múltú német alternatív művészetekből, Nina Hagent, Bauhaust, korai technót. A csatornát örvendetesen televíziótlanná tette a sokszínűség és a kiszámíthatatlanság. December 31-én például, mikor minden zenecsatorna az év legnagyobb sztárjain nosztalgiázott, ők 2Step Taggal örvendeztették meg a nézőket, amelyben két klipet játszottak egyszerre, egymáson, és egész nap. Az utolsó időszakban ugyanis minden műsor kapott egy napot, mikor csak azt nyomták, és én épp a 2Step Tagot fogtam ki, hálistennek.

Baljós filinget adott a zenetévé utolsó időszakának, hogy átment a mainstream Vivához Charlotte Grace Roche, a Viva2 arca. Charlotte fekete piercinget visel a szája fölé tűzve, eszméletlenül öltözködik, eredetileg brit és punk. "Tv-frau der Zukunft", írta a Die Woche. Új helyén tökéletesen kirí a felszabadult gimnazista vj-csajok közül, akik extatikusan végigrángják és -nevetgélik az adásidejüket, meg lehet tekinteni.

Zwobot

Ugyanilyen szomorúságot árasztott, hogy a Zwobot műsor, búcsúgesztusként, elkészítette a Zwobot Allstart. Nehéz elmagyarázni, mi az a Zwobot. Nem kimondottan televíziós műfaj, inkább egy panellakótelepi kisszobába való: szörnybábok közti interakciók, dadaista zenére, mindez olyan primitíven, hogy a South Park ehhez képest diplomamunka az Iparművészetin. A Viva2-n természetesen sok más szimpatikus műsor is volt, például az Overdrive, vagy a Zelluloid, ahol a legutóbb általam látott adásban Fassbinderről beszélgetett Charlotte egy öreg filmes csókával. Zenetévén 35 évnél öregebb embert eleve nemigen látni, kettő ellenpélda ugrik be: Mick Jagger, valamint Dennis Hopper egy reklámban.

Az új adó, a VivaPlus megbízhatóan hozza azokat a német fos zenéket, amelyek a sima Vivát és az MTV Central-t nézhetetlenné teszik. A németek, más normális kontinentális nemzetekhez hasonlóan, nem nagyon tudnak zenélni. A franciáknak, spanyoloknak, olaszoknak ezt mindenki megbocsátja, mert ott jó idő van. A németek viszont nem bocsátanak meg maguknak, és sok pénzt ölnek a dologba, hogy sok germán zenekar legyen. És senki és semmi nem tud olyan gusztustalan és antimuzikális lenni, mint egy német gitárzenekar, mondjuk a Fettes Brot. Emellett a Viva Plus nyújtja a nemzetközi zeneélet celebrity figuráit. Hiába játszanak be pár érdekes hazai elektronikus zenét, ha mindezt figyelmeztetés nélkül követi Iglesias érzékeny fia, és innentől a cucc élvezhetetlen.

A VivaPlus zenei hírcsatornaként kíván szolgálni, - elég hülye ötlet - ennek megfelelően hiperinformációdús a portálja. A Viva MEDIA AG a 'tolles Superprogramm' hangzatos névvel harangozta be új csatornáját. A tv-képernyő alsó felén folyamatosan információk futnak: ma már interaktív tutiság nélkül nem megy. Kedvenc zenecsatornánk nélkül csak csatlakozni tudunk a Viva2 még élő internetes portáljának fórumán síró rajongókhoz. Hozzáállásuk az új csatornához egyértelmű. "Es ist hip, es ist funky, es ist scheisse."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.