Kiborító

2003.06.06. 01:34

Varázsló asszonyt ne hagyj életben.
2Móz 22,18

És ha ezt mondják tinéktek:
Tudakozzatok a halottidézőktől
és a jövendőmondóktól, a kik
sipognak és suttognak:
hát nem Istenétől tudakozik-é
a nép? az élőkért a holtaktól
kell-é tudakozni?
Ézs 8,19.

Csupán létezni még nem élet, azt mondja a műsorvezető. Hülyének is kell lenni - derül ki a műsorából. Az az élet. És nehogymár ne illjen ilyen szót képernyőre vetni, hogy hülye, te barom Word, te! Hopp, a barom nem zavarja. De erről majd később.

tömegigény van, ahogy az antiszemita és pedofil műsorokra is
A Vízöntő című mélyen közszolgálati műsorról szól a mai lecke. A köztelevízió ebben az epizódban végképp lemond arról, hogy ha már súlyos milliárdokért nem kell bevételt produkálnia, akkor legalább ne a legállatiasabb ösztönök kiszolgálására szakosodjon. A Vízöntőt, eléggé alig helyeselhetően, már bemutatkozása előtt éles támadások érték, mivel a szellemlátás, a gyerekszarból jóslás és a lélekmasszázs olyan dolgok, amelyeknek nem kell reklám, anélkül is túl sokan áldoznak időt és nem kevés pénzt a kortárs babonákra. Erre azzal válaszolt a főszerkesztő, hogy tessék kivárni, milyen lesz a műsor, és hogy ők nagyon is jól tudják, merre hány miatyánk, és hogy mi az igazi érték, és ki a megélhetési mágus, akinek szekerét juszt sem fogják megbikázni. Valamint erre a műsorra tömeges igény van. (Ahogy az antiszemita és a pedofil műsorokra is.)

A Vízöntő első része négy darab interjúból állt, amelyeket a főszerkesztő Tihor Attila ájtatos felkonfjai egészítenek ki. Mindez a nyolcvanas években menő képszerkesztési módszerrel párosul, vagyis a képernyőn egy homályos oldalú kék rombusz közepén beszél egy fej. Menjünk szépen végig az egészen a kapálógéppel, annál is inkább, mert remélem, a kedves olvasók közül viszonylag kevesen látták ezt a dolgot.

hiába, ha az ember guru, akkor felveszik telefonkönyvükbe a jelentősebb szellemi erők
Első alany: Müller Péter, az úgynevezett intellektuális spiritualizmus legfőbb vámszedője. Intellektuális spiritualizmuson azt értjük, ami négy-öt tömény után nyer csak értelmet, de addig is elég szabad vegyértékkel rendelkezik ahhoz, hogy lehessen belőle szlogent hajtogatni, illetve azt mondani: ezt te nem érted. Müller Péter szerint bizonyos Ómagyar Mária is ezoterikus volt, valamint Shakespeare és úgy általában minden híresség az Akadémiai Kislexikon L-től M-ig terjedő második kötetében. "Nem mérvadó ember, aki erről nem tud", mondja a mérvet hektószámra mérő guru, obligát hamvasbélázással relativizálva saját prófétizmusát. Továbbá a lélek, az halhatatlan és a lélek minden - erre is visszatérünk a reklám után.

Müller még öszefoglalja az Antikrisztus programját öt percben - hiába, ha az ember guru, akkor felveszik telefonkönyvükbe a jelentősebb szellemi erők. Ő már csak tudja, hogy az Antikrisztus fő célja zombit csinálni az emberből: saját munkássága sem áll másból, észreveszi az ilyesmit. Szakember, na.

(Igazából nincs addig semmi baj, amíg valaki művészként állítja, hogy előbújt a vécétartályából egy ghoul és fölfalta őt, de aztán jött a vadász, és felhasította a szörnyeteg gyomrát, amelyből ezután gyönyörűséges tévébemondó lett, és azóta is boldogan élnek, míg meg nem halnak, de hát ugye nincs is halál, csak halálközeli élmény van - lásd később. Ezt úgy hívják, mese. Csak az a kínos, amikor ezt már hótt komolyan adják elő.)

Szentírás így meg úgy, de azért közben pörgeti a tarot-t és jósol szögekből
Otthagyjuk a főpapot a kertjében, következő vendégünk egy önmagát Adameonnak nevező asszony. Három és fél halálközeli élményem volt, köztük két teljesen kifejlett alagút, ezért tudok kommunikálni a szellemi lényekkel, mondja Adameon, aki egyébként praktizál, vagyis pénzért elad olyasmiket, amiknek nemhogy a hatékonysága, de a létezése sem bizonyítható. Ő az, aki kiakasztja a horgonyt, ami beakad, és nem tud tőle az ember repülni szellemileg, mivel a kavargásban nem képes lenyúlni és megkeresni, hol akadt be. De ő lát a kavargásban, mert ő már túl van a kifejlett alagutakon. Ezenkívül azt tudja, hogy felébreszti a fókuszt, ami mindenkinek a sajátja. Persze a szellemvilágba kirándulni nem veszélytelen - ezért kell busásan megfizetni -, hiszen nemcsak a jó oldal mutat képeket, hanem a rossz is, szóval leskel ránk "a talmi csillogás mint eredendő igazság". Az Adameonhoz hasonló képzett szellemszafaristák azonban tudják, merre induljanak, hiszen "a fénynek is több minősége van, például az atyai, avagy élő fény". (Vajon az atyai élő fényből lehet lézert csinálni?) Sajnos elég sokan vannak, akik még nem jöttek el hozzánk. Nekik készítettük ezt a filmet, hogy ne a pénzenergia vezérelje léptüket. Pénzenergia. Hát ilyet még az ufómagazinban se, hálásan köszönöm. És erre mondja Tihor Attila, hogy igényes pornó.

Ha valamit nagyon szeretnénk reklámozni, akkor nyomjuk valami sztár kezébe. VV-Nóci osztja az észt arról, hogy ő ugyan nem fél a jövőtől, mert úgyis az lesz, aminek lennie kell, de ez nem fatalizmus, sőt nem is butaság, hanem ez az igazi bölcsesség, hogy sodródni jó, és hogy az ösztönök mindig megmondják, mekkora szilikont építtessen magába.

Az utolsó vendég Nyilas Mihály szögjós a szokásos baromságokkal, hogy Szentírás így meg úgy, de azért közben pörgeti a tarot-t és jósol szögekből, homlokegyenest szembehajtva a népszerű Jézus-mondakör ajánlásaival. Háborúk és földrengések, vagyis világvége lesz, ami azonban nem a világ vége, csak a földi rendszeré, mint ahogy eddig is mindig a földi rendszernek lett vége a háborúktól és földrengésektől - de csak lokálisan, ami elég jelentős különbség.

a mesterséges intelligencia tíz-húsz éven belül felborítja a lelket mint jolly jokert lobogtató sarlatánok életét
Hát ilyen lett a Vízöntő, amely nyilván csak azért meri hirdetni magáról, hogy nem tolja a megélhetési hülyeség szekerét, mert egyelőre nincs emelt díjas telefonvonala. Újabb játszóház nyílt a Szabadság téren, viháncolhatnak a New Age káoszának prófétái kedvükre. Halottlátók, jósok, ufológusok, szellemgyógyászok - mi más hiányzott volna a közszolgálathoz?

S hogy mikor süllyednek el ezek a homályzónából szökött kreatúrák? Törvényi szabályozásban aligha reménykedhetünk, ugyanazért, amiért az igazságos egyházfinanszírozásban sem: nincs hozzá kellő politikai merészség. Viszont a mesterséges intelligencia fejlődése tíz-húsz éven belül felborítja a lelket mint ismeretelméleti jolly jokert lobogtató sarlatánok életét. Először csak a Word fogja felismerni, hogy jelen cikk elején a "hülye" fölösleges finomkodás, és külön figyelmeztet majd búgó női hangon, hogy "írj nyugodtan balfaszt". Később ő írja már a cikket, és a végére szomorkás lesz, talán depresszióba is esik, s ha ki nem lábal belőle, kénytelen lesz betelefonálni a vízöntészeknek, hogy itt egy lélek beszél, F1, F1!

Ennyivel járulhatunk hozzá az általunk eltérített evolúcióhoz. De addig is, amíg ezek a nálunk sokkal kompetensebb szoftverek (lelkek, ha muszáj) átveszik a Magyar Televízió vezetését is, pusztán a jó ízlésnek és a józan észnek tett gesztusként esetleg tessék már észbe kapni, és észrevenni, hogy most, ezen a forró csütörtökön az állami tévé olyan erkölcsi mélységig hatolt, ahova eddig semelyik kereskedelmi csatorna: elkötelezte magát a népbutítás mellett.