A mindenségnek is szól a Vízöntő

2003.06.02. 14:13
A tévé vezetésének, a nézőknek és a mindenségnek egyaránt szeretnének megfelelni a június 5-én induló Vízöntő készítői - hangzott el az MTV székházában tartott sajtótájékotatón hétfőn. Az alacsony költségvetésű ezoterikus magazin a populáris és a "túl intellektuális" között próbál egyensúlyozni.
"Csupán létezni még nem élet", mondta Tihor Attila, az először június 5-én csütörtökön, 21.30-kor képernyőre kerülő Vízöntő magazin főszerkesztője a Magyar Televízió székházában rendezett hétfői sajtótájékoztatón. A régi-új ezoterikus műsor e gondolatot követve igyekszik majd feltárni a "belső utakat" és értékeket, amelyek a szerkesztők szerint teljesebbé tehetik az életet "rohanó világunkban".

Tihor Attila, a Vízöntő főszerkesztője
A Vízöntő nem a csodákra helyezi a hangsúlyt, hiszen "a csoda mi vagyunk", mondta Tihor, hozzátéve ugyanakkor, nem vitatja el a parajelenségek és az ufók létezését. Kiss József Zsolt asztrológus, a produkció társszerkesztője a címválasztásról szólva elmondta, a Vízöntő korában a dolgok a fejük tetejére állnak, illetve bizonyos értelemben sötétség lesz, amikor szükség van a világosságot adó gyertyára - a műsor ennek szerepét kívánja betölteni. Kiss hangot adott azon meggyőződésének, hogy a jövő tudományai a "befelé vezető tudományok".

A hetente, csütörtök esténként jelentkező Vízöntő az ezotéria teljes témaköréből merít, előadásmódjában pedig a populáris és a "túl intellektuális" között igyekszik megtalálni a középutat. A főszerkesztő úgy fogalmazott, nem csak "a Hamvas Béla-összest fejből fújó vájtfülűeknek" szól a műsor.

Elfogadják Vágó kihívását

A sajtótájékoztatóra meghívást kapott Vágó István, aki korábbi nyilatkozataiban élesen elítélte a "közszolgálati ezoterikus magazin" gondolatát. A műsorvezető egyéb elfoglaltságaira, illetve az RTL Klub engedélyének hiányára hivatkozva távol maradt, ám meghívta Tihor Attilát az ATV-n induló X-Aknák című, az áltudományok ellen harcba szálló műsorába. A Vízöntő főszerkesztője elfogadta a meghívást.

A sajtótájékoztatón nem kaptunk választ az Index azon kérdésére, hogy mennyibe kerül a - külső gyártásban készülő - Vízöntő. Az MTV kulturális főszerkesztőségétől azonban azt az információt kaptuk, hogy az ezoterikus magazin adásonként 850 000 forintba kerül (+ ÁFA), és a köztévé semmilyen kapacitást nem ad a produkcióhoz. A Vízöntő jelenlegi szerződése december 31-ig érvényes, viszont "igen komoly" nézettségi követelményeknek kell megfelelnie.