Nem elég a Való Világhoz a 12-es karika

2003.01.09. 16:53
Elmarasztalta az ORTT Panaszbizottsága az RTL Klubot, amiért csupán a "12 éven aluliaknak szülői felügyelettel ajánlott" jelentésű korhatárkarikával sugározta a Való Világ december 3-i adását.
A Panaszbizottság eljáró tanácsa azt az egyhangú véleményt fogalmazta meg, hogy az M-RTL Televízió Rt. 2002. december 3-án 21 óra előtt sugárzott Való Világ című műsora az ORTT 1494/2002. (X. 17.) számú határozata I. rész alapján III. kategóriába tartozik, amely "... alkalmas tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus".

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 23. - Üzemlátogatás

Realitynapló 24. - Game over

Realitynapló 25. - Cenzus

Realitynapló 24. - Szabadság miatt zárva

Realitynapló összes - tartalomjegyzék

Ez a minősítés a játékszituációnak a való élettel ellentétes szexuális alaphelyzetre épített jellegével, és az ez ellen erkölcsi érzéke alapján tiltakozó játékos kollektív büntetéssel történő leszerelésével, valamint a műsorban hallható trágár kifejezésekkel indokolható - áll a bizottság közleményében. A műsorszolgáltató a műsort a törvényben megszabott idő előtt és alacsonyabb korhatár megjelöléssel sugározta.

Az ORTT elnöki tisztére legesélyesebb Ladvánszky György korábban jelezte: nem tartja megfelelőnek a műsorok teljes időtartamában a képernyőn lévő korhatárkarikákat, s amennyiben erre lehetősége lesz, az ezeket bevezető szabályok módosítását fogja kezdeményezni.