Őrület van itten máma

2003.06.02. 02:36
Hétszázezer szavazattal a Való Világ mindkét döntőse túllépte a parlamenti küszöböt, s ha le is számítjuk a végeredményből, hogy a legbetegebbek akár több százszor is elküldték, hogy Anikó, akkor is valószínű, hogy a reality show gárdájának támogatottsága jelenleg túlszárnyalja például az SZDSZ-ét. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az RTL Klub százasért méri a szavazójogot, míg a legutóbbi népszavazás alkalmával a többségnek ingyen sem kellett.

A baj gyökere ugyanaz: színészből lettek műsorvezetők
Majdnem biztos vagyok abban, hogy a százforintos belépőn túl a nézők többsége Stohl Andrást is akadályként éli meg, elviselését pedig áldozatként - sajnos olyan SMS-szám nincsen, ahol őt lehetne kiszavazni. Élénk érdeklődést váltana ki pedig, ha a valóságshow vívmánya továbbélne a televízióknál, és mostantól folyamatosan szavazhatnánk minden egyes arcra, aki a képernyőn óbégat. De hát nyilvánvaló, hogy ehhez már nem lenne elég Stohl tűrőbírása, ahogy megsegédfogalmazta magát az iménti adásban. Mivel a Való Világ sikeres műsornak bizonyult, az isten ki nem válogatja már, hogy a műsorvezető kukac vagy tejszínhab volt-e az epertortában.

A baj gyökere egyébként Stohlnál és a másik színpadon süvöltöző Claudiánál, meg még jó pár ripacsnál ugyanaz: színészből lettek műsorvezetők (aki nem tudná, Claudia is színművész volt valaha valami ekhósszekéren). A műsorvezetést tehát - némiképp önhibájukon kívül - szerepként fogják fel, és mivel a miliő meg az egész sztori leginkább a szörnyűséges Goldoni-komédiákra emlékezteti őket, hát nekilátnak ordítani, kapálózni, mint egy megkergült harci robot, kegyetlenül túljátszani a szerepet, ami pedig nem az. A műsorvezetés egy feladat: nem eljátszani kell, hanem valóban végre kell hajtani.

Stohl most három hónapra lepihen - az őszi Survivor jó eséllyel megint az ő feladata lesz -, és nem ártana, ha ezt az időt egy karthauzi kolostorban töltené, ahol tudvalevően tilos beszélni, és különösen tiltott a hihetetlen, fantasztikus, eszméletlen szavak használata, nem beszélve arról, hogy "beszarás, milyen fíling lehet". A címadó dal pedig csak a hab a már említett tortán.

megvan a recept, amelyre oly precizitással gyűlik a tömeg, mint éjjeli lepkék az ívlámpa köré
No de hagyjuk is pihenni a Való Világ stábját, és mélázzunk el azon, hogy noha kényelmes szokássá vált a kereskedelmi média és a magyarság szembeállítása, mégiscsak az történt itt, amire olyigen szoktuk verni a szent jobbal a szent büszkeségünket, vagyis a magyar innováció kemény csatában móresre tanította a betolakodó nemzetközi furfangot - a huszonsok országban bevált Big Brother elvérzett a teljesen hazai, mondhatni pannon Való Világ ellenállásán. Úgy tűnik, ilyenkor már nem elég, ha valami magyar.

Az őszi harcokban ismét kizárólag licencelt fegyerek csattognak majd. Magyar fejlesztésű reality show, ki tudja miért, nem szerepel az eddig kiszivárgott tervek között. Pedig van még hely a nap alatt. Fájdalmasan hiányzik például a televíziózásból az a hang, amit a Heti Hetes szólaltatott meg egy ciklussal elébb, és amiről mára végképp leszokott: a könnyed és kíméletlen bekarikázása a politika meg a politikusok önmagában is nevetséges pillanatainak. Azt hiszem, Magyarország legsikeresebb műsora lehetne az a valóságshow, amelyben mondjuk a Szövetség a nemzetért polgári kört zárjuk be egy csipkés ormú kúriába, hogy aztán vagy megszégyenülve, vagy biztos mandátummal a zsebükben távozzanak a székelykapun. Utána jöhet a Horn-Szekeres csapat.

A biztonság kedvéért mindkettőbe beküldeném azért Zsanettot is, egy zsúrkocsi töménnyel.

a korrupcióval összeharácsolható javak egy részét reality show keretében kisorsolnánk
Higgyék el, működne. Hiába tagadni: nagyon pontosan mérjük, mi az, amire igazán kattintani tetszenek. Vagy szerepeljen benne a reality kifejezés, vagy mondjon bármely ismert politikus valami személyes vonatkozású baromságot. Ha a kettő összefüggésbe hozható, akkor nincs megállás: megvan a recept, amelyre oly precizitással gyűlik a tömeg, mint éjjeli lepkék az ívlámpa köré. (Itt jegyezném meg, hogy az éjjeli lepkék érthetetlenül hülyék: ha annyira hiányzik nekik a fény, akkor miért nem képzik át magukat nappali lepkévé? Az egyetlen magyarázat az lehet, hogy világosban látszik, mennyire rondák. *) A szereplőkkel sem lenne probléma; megtesznek azok mindent egy címlapos hír reményében. Sőt néha ennél komolyabb kockázatot vállalnak egy jobb kocsiért, pláne egy kertes házért. Milyen üdvös volna, ha felbecsülnénk az egy ciklus alatt korrupcióval összeharácsolható javakat, és egy apró részüket reality show keretében kisorsolnánk! Hadd nyerjen az is, aki nem lop, vagy legalább jól leplezi.

Ez a show nemcsak a tévék versenyét, hanem a választásokat is eldönthetné, főleg azok számára, akik szerény képességeikkel nem tudnak összeszedni hétszázezer szavazatot, de még négyszázat sem. Az egyetlen gond az, hogy mégsem bízhatunk ezekben ennyire. A Való Világ fináléjában, amelytől így elkalandoztunk (ám most visszatérünk valamiféle, a szimmetriával kapcsolatos tévhit kedvéért), szóval a fináléban megkérdezték a közjegyzőt, volt-e csalás. Azt mondta a közjegyző: "az előttem lezajlott eseményekben fennakadást nem észleltem". Ami ugye simán értelmezhető úgy, hogy szünet nélkül, folyamatosan csaltak. Szóval ez a forradalmi terv egyelőre csak arra volna jó, hogy legközelebb az Erzsébet-híd mindkét végét lezárják, s Budán a parlamenti választás, Pesten a kiszavazóshow szavazatainak újraszámlálását követeljék. Ja és középen Stohl András játékjogának megvonását.