Dömötör
11 °C
14 °C

Újabb ütésváltás a Vodafone és a Westel között

2003.12.05. 11:53
A Vodafone bíróságon próbál elégtételt venni jó hírneve megsértése miatt a Westelen, mindkét cég a Gazdasági Versenyhivatalt zaklatja bejelentéseivel. A Vodafone-nál a Westel akkor húzta ki a gyufát, amikor olyan reklámfilmet készíttetett, amelyben a SIM-kártyacserét megbánó Voda-ügyfeleket parodizáltak.
Újabb ütközetéhez érkezett a mobilpiacon dúló reklámháború, miután a Vodafone is bejelentést tett a Westel ellen a Gazdasági Versenyhivatalnál a fogyasztói döntések befolyásolása és az összehasonlító és megtévesztő reklámok tilalmának megsértése miatt. November elején már érkezett egy hasonló tartalmú bejelentés a Versenyhivatalhoz, csak akkor a Westel panaszolta be a Vodafone-t, mivel szerintük a távközlési cég nyári reklámkampánya - amelyben többek közt feltűnt, a SIM-kártyáit cserélgető taxist, a túlsúlyos nővadász, vagy éppen az új tarifákat feltaláló szórakozott tudós - megtévesztette a fogyasztókat.

A Westel akkor a bejelentéssel egy időben új reklámkampányba kezdett, amelynek tévészpotjaiban a Vodafone hirdetéseinek szereplőire hasonlító karakterek mondták el, hogy megbánták, amiért hittek a konkurens távközlési cég reklámjainak. A Vodafone szerint viszont ez a reklám több ponton is megsérti a versenytörvényt, ezért a mobilcég bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál, sőt a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél is. Emellett az Index információi szerint a Vodafone jó hírnév megsértése miatt polgári pert indított a Westel ellen a Fővárosi Bíróságon.

Multik egymás közt

Az Index kérdésére a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél megerősítették, hogy foglalkoznak a Vodafone beadványával, mivel felmerülhet a gyanú, hogy a Westel reklámparódiája megsértette a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény azon bekezdését, amely tiltja a konkurens cég jó hírnevének megsértését. Ha a hivatal esetleg törvénysértést állapítana meg, akkor felszólíthatja a Westelt a reklámkampány beszűntetésére, sőt indokolt esetben akár bírságot is kiszabhat.

Gönczöl Tünde, a Versenyhivatal infokommunikációs irodájának vezetője ugyancsak megerősítette az Index értesülését, és elmondta, hogy már foglalkoznak a Vodafone beadványával. A két konkurens bejelentését egymástól függetlenül, külön kezelik, és a Westel november elején érkezett panaszáról a törvényben előírt hatvan napos határidő előtt, már a napokban döntenek.

Gönczöl az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy addig nincs nagy baj, amíg a fogyasztók megtévesztésének vádjával csak a konkurens cégek tesznek egymás ellen bejelentést, hiszen sem a Westel, sem a Vodafone reklámjaival kapcsolatban nem érkezett fogyasztói panasz, ami arra utal, hogy vásárlók nem érzik becsapva magukat a hirdetések miatt.

Oldalvágás

Az Index értesülései szerint a Vodafone beadványai mellett a távközlési cég reklámjait készítő Grey Worldwide Hungary Kft.-nél továbbra is fontolgatják, hogy pert indítsanak a Westel hirdetéseit készítő Republic of Art ellen.

A Grey Worldwide azonban a reklám eszközével már válaszolt az őt parodizáló ügynökségnek, hiszen a Vodafone által támogatott Reklámzabálók éjszakáján "Vigyázat! Hamisítják!" feliratú képeslapokkal mondta el véleményét az ügyről. Gellért Emese, a Grey Worldwide Hungary vezető kreatívigazgatója az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a képeslapokkal csak a Vodafone reklámok szerelmeseinek szerették volna megköszönni, hogy vevők az ötleteikre, ráadásul a reklámlapokat csak korlátozott számban adták ki, és a Vodafone tévéreklámjai vagy az óriásplakátok segítségével továbbra sem akarnak visszavágni konkurensüknek, hiszen a távközlési cég kommunikációs stratégiája változatlan.

Az Index az üggyel kapcsolatban megkereste a Westelt is, de a távközlési cég kommunikációs osztályán nem kívántak reagálni a Vodafone válaszlépéseire.

Felkai György, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: nem kívánják kommentálni a másik két szolgáltató háborúját; ők egy barátságos vállalat képét akarják megmutatni az ügyfeleiknek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!