Kozmetikázták a Wikipedia Palin-szócikkét

2008.09.01. 20:47
Megszépítették, visszaváltoztatták, végül határozatlan időre zárolták a Wikipedia online lexikon Sarah Palinről, az amerikai republikánusok leendő alelnökjelöltjéről szóló szócikkét.

Egy felhasználó fedezte fel a minap, hogy az alaszkai kormányzónőről szóló szócikket közvetlenül azelőtt kozmetikázták ki jelentősen, hogy John McCain, a republikánusok leendő elnökjelöltje a 44 éves politikusnőt választotta maga mellé alelnökjelöltként. Jelezte ezt az amerikai NPR közszolgálati rádiónak, amely azután hosszan taglalta műsorában a Palinről szóló szócikkel folytatott manipulációkat.

Egy a Wikipedia-használók és -szerkesztők körében eddig ismeretlen szerző, aki Young Trigg néven lépett be a szerkesztők körébe, a múlt csütörtökön harminc változtatást hajtott végre a szócikken. Ezek célja minden bizonnyal az volt, hogy a politikusnő jobb színben tűnjék fel a közvélemény előtt.

Beírta például a azt az értékelő jellegű jelzős szerkezetet, hogy "kimagaslóan feddhetetlen politikus", kihúzta viszont azt a részt, amelyben a politikusnő középiskolai években kapott ragadványnevéről (Barrakuda Sarah) és annak hátteréről volt szó. (Azért nevezték el a félelmetes megjelenésű tengeri ragadozóhalról, mert nagyon rámenős volt a játékstílusa a középiskolai kosárlabdacsapatban.)

Young Trigg eltávolította az online lexikonból azt az utalást is, hogy a politikusnő korábban szépségversenyeken indult. Feltehetőleg úgy gondolta, hogy ez nem feltétlenül kedvező ecsetvonás egy közéleti személyiség portréjához.

Az NPR műsora nyomán más Wikipedia-szerzők eltávolították a szépítgető bejegyzéseket, és részben visszaállították, részben kibővítették az eredeti szöveget. A Wikipedia kezelői ezek után félig zárolták a szócikket: határozatlan ideig csak tapasztalt szerzők szűk köre változtathatnak rajta. (Normál esetben - megfelelő bejelentkezés után - bárki végrehajthat változtatásokat a Wikipedia online lexikon szócikkein.)

A Wikipedia-közösség körében hosszabb ideje vita folyik arról, hogy ki és milyen körülmények között legyen jogosult változtatni politikailag kényes szócikkeken.