Aknamező

2003.06.10. 08:25
Véres gladiátorviadal helyett konszolidált eszmecserével indult Vágó István műsora: az előzetes várakozásokkal ellentétben a Színes UFO főszerkesztője is a göncölszekérig emelt fővel távozhatott a stúdióból. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy sokat tudunk, de nem eleget. Szenzációnak maradt annyi, hogy Pötyi boszorkány elátkozta a műsorvezetőt.

Az X-Aknák igazi problémája a frontszakasz, amelyen harcba bocsátkozik az áltudományokkal
Oly időszerű e műsorötlet, hogy talán eltekinthetünk az olyan, elsősorban a kistévés környezetből adódó technikai malőröktől, mint amilyen a pocsék hangminőség és az, hogy Vágó a szokásos két mikroport helyett csak egyet kapott, ezért a szkeptikus oldalhoz akaratlanul is halkabban szól. Van viszont gond a tartalommal is.

Az elkötelezett műsorvezető például elvileg semmiképp sem fogadható el; attól, hogy Albert Györgyi minden egyes műsorában aprókat ugrándozva nyilvánít véleményt onnan középről, ez a viselkedés még nem vált standarddá. Vágó szerencsére csak bemutatkozásában bizonyult pártosnak, műsorvezetés közben kevésbé - tehát az előrebocsátottak nem műsorvezetői, hanem személyes önmagára vonatkoztak; felütésnek viszont nem szerencsés az ilyesmi.

Az X-Aknák igazi problémája a frontszakasz, amelyen harcba bocsátkozik az áltudományokkal - használjuk az egyszerűség kedvéért ezt a kifejezést. Az első adásba parairányból a már említett Szűcs Róbert, a hazai ufópiac jó felét lefedő Színes UFO képeslap főszerkesztője érkezett. Remekül megállta a helyét a kibontakozó elméleti vitában, amely arról szólt, hogy vajon vannak-e ufók, és indítanak-e menetrendszerű járatot a Földre.

a rendelkezésünkre álló adatok szerint Pumukli létezése épp ugyanannyira sanszos, mint Jézusé
Erről azonban nem érdemes vitatkozni. Elsősorban azért nem, mert e kérdésben a "szkeptikus" oldal is legfeljebb agnosztikus lehet, arról fantáziálni pedig, hogy vajon hol tarthat egy nálunk millió évvel idősebb civilizáció, az írók és filmrendezők feladata. Ha már mikrofonvégre kapjuk az ufófőszerkesztőt, akkor az orra alá kell tolni a lapját, és szépen sorban végigmenni rajta. Hogyan is értsük azt, hogy az eltérítettek 90%-a soha nem kapja el az influenzát? Komolyan gondolja, hogy az X-Akták megtörtént eseményeket dolgoz fel? És a Színes UFO még sehol sincs az Ufómagazinhoz képest, ahol Szűcshöz képest dühöngő őrültek dolgoznak.

No de ez még mindig taktika. Az X-Aknáknak, sőt a babonák elleni harcnak stratégiai korlátai vannak, ha parttalan ideológiai diskurzusba bonyolódik. Van egy olyan pont, amelyhez a konzekvens felvilágosító munka előbb-utóbb eljut, ám tovább már az ATV-n sem haladhat.

Ez pedig a vallás.

Ugyanaz az agnoszticizmus, amely nem tagadja a bakonyi ufóbázis létét, de nem is fogadja el, - ha saját medrében marad - kénytelen azt is odabökni, hogy a rendelkezésünkre álló adatok szerint Pumukli és Darth Vader létezése épp ugyanannyira sanszos, mint Jézusé vagy Allahé, a vízenjárás pedig mint a jedicsodák. Ugyanaz a tudományos-szkeptikus alapállás, amely ajkbiggyesztő kétkedéssel fogadja az égből alászálló földönkívüliek meséjét, hasonlóan reagál a galamb meg lidérc képében megjelenő szentlélekre, hogy egyben áldott pünkösdöt is kívánjak. Hiszen az előfordulható érvek csak annyit nyomnak a latban, mint a másfélmillió amerikai, aki látott már ufót.

egy kis halom sittet még el lehet tüntetni, de egy hegy méretű kupacnak már inkább nevet adunk
Hiába, a hiedelmek felszámolása ugyanúgy megy vagy nem megy, mint a takarítás: egy kis halom sittet még el lehet tüntetni, de egy hegy méretű kupacnak már inkább nevet adunk és felparcellázzuk. Elméleti téren - már ha lehet elméletnek nevezni az egymásra utaló meséket - nem egy-egy aknával, hanem összefüggő aknamezővel kell megküzdeni, s az ilyenen magányos hősök még a filmekben sem jutnak át. Kénytelen vagyok idézni a gyermekeknek átfogalmazott kommunista doktrínát.

"A mai, modern ember csak abban hisz, amit lát, amit megfoghat, vagy amit a tudomány bizonyít. (...) Nincs máshol mennyország és pokol, nincsenek ördögök, angyalok, nincsenek istenek és egyéb csodás lények. (...) A vallás bonyolult társadalmi jelenség, nem lehet egyszerűen megszüntetni azzal, hogy tudományosan megmagyarázzuk az embereknek a világ szerkezetét. A vallásosság lassan - több nemzedék után, az egész élet megváltoztatásával - szűnik majd meg."*

Hát itt köt ki a következetes elméleti harcos. Kell ez nekünk? Dehogy kell, illetve ha kéne is, egyelőre célszerűbb a pénzben, sőt halálozásban mérhető károk enyhítésére koncentrálni. Ez viszont már nem tisztán stúdiómunka, hanem néhány vakmerő riporter is kell hozzá, aki felkeresi odvában Pötyi boszorkányt meg a távgyógyítót, a köpetből jósoló táltost, a bioenergetikust és a többi kufárt, akik jó magyar forintért árulják a hülyeséget, és sohasem mondják, hogy itt megáll a tudományuk - mert amijük van, az nem áll meg soha. Az áltudományok legveszélyesebb velejárója a babona-franchise, a szerencsepatkók, gyógyító érmék, emeltdíjas ráktelefonok és földsugárzás-árnyékoló drótpiramisok piaca - ezekről a konkrét árukról kellene lerántani a leplet, udvariaskodás nélkül. És nemcsak orvost meg biológust, de jogászt is hívni az eseményhez.

* Teknős Péter: Kérdezz! Felelek mindenre. Móra Ferenc könyvkiadó, 1975