mediawave

Kultúrák, ha keverednek

Mediawave-majális

2001. 05. 02., 16:54 | Frissítve: 2001. május 03., csütörtök 16:11

Népi-urbánus vegyülés a templomkertben, memphisi blues-legenda a gyimesi prímással, kolozsvári cigányasszony a karibi hangulatban - és persze monstre halászléparti a zsákfaluban: ez volt a Mediawave-majális.

A munka ünnepe alkalmából a Mediawave kitelepült a Győrtől tizenöt kilométerre lévő Vének községbe. A százötven lelkes falu tradicionális halászléfőző-versenyét idén a széplelkű, főleg Pestről jött értelmiségiek rousseau-i elemektől korántsem mentes lelkesedése és a fesztivál multikulti programkavalkádja tette emlékezetessé.

Bőrsarus városi fiatalként előbb a "Műanyag giliszta, aki magától bevág" nevű, láthatóan professzionális pecásokból rekrutált csapatnál tettünk bátortalan kísérletet némi halászlétarhálásra - eredménytelenül. Aztán valami csurrant-cseppent, de ez még csak a kezdet volt.

Ferenczy György és a Tea együttes kizárólag a legnagyobb blues-slágereket prezentáló koncertjén például tanúi lehettünk, amint Ilonka néni, a 70 körüli kolozsvári roma asszony hihetetlen lelkesedéssel ropja unokájával, és két túllelkesült kékharisnyával az Everybody needs somebody Blues brothersből elhíresült taktusaira.

A nap igazi különlegességét azonban Big Lucky Carter memphisi blues-legenda és Zerkula János vak gyimesi prímás közös koncertje jelentette. Ültek a faluház pincéjében, az élet fontos dolgairól, zenéről, szerelemről beszélgettek, és felváltva muzsikáltak. Carter és zenéje halkabb, lassúbb, elgondolkoztatóbb volt. Remek zenészként, és profi jelenségként lépett föl előttünk. Zerkula ellenben három táncossal és feleségével egyetemben harsány jókedvvel lubickolt a közönség kissé fals, "leljünk rá népi gyökereinkre" stichjétől sem mentes lelkesedésében - viszont szívbemarkolóan szépen zenélt.

Új ismerősöm, Ilonka néni szereti a kávét, akkor is, ha már éjfél van, bár ilyenkor már egy sört is szívesen megiszik hozzá. E kulináris terrortámadás után együtt mentünk be a sátorba, ahol a holland és suriname-i zenészekből álló Fra-Fra Sound zenekar varázsolt karibi hangulatot a Mosoni-Duna partjára. Ilonka néni népi táncra perdült, és erősen bizonygatta, hogy ez majdnem ugyanaz a zene, amire ők szoktak "ottan őfeléjük" mulatni. Lehet, hogy szorult belém némi kultúrromantika, de most ilyen a Mediawave.

hirdetés