Spielberget bírálják barátja, Castro miatt

2004.01.08. 14:44
Robert Duvall valószínűleg nem dolgozik egy ideig a DreamWorksnek. A CBS egyik műsorában elhangzott interjújában az Oscar-díjas színész ugyanis élesen kritizálta Steven Spielberg Oscar-díjas rendezőt, aki a DreamWorks SKG stúdió egyik alapítója is egyben. A bírálat okát Spielberg kubai úti beszámolója adta: „Életem legjobb hét óráját Fidel Castróval töltöttem”.
Duvall.

Robert Duvall
„Szeretném ezek után megkérdezni tőle – tette hozzá –, hogy eszébe jutna-e építtetni egy szárnyat a Holokauszt-múzeumhoz, vagy legalább az utca túloldalán, a Castro által megöletett kubaiak emlékére?”

„Egyáltalán, már az is pofátlanság volt Spielbergtől, hogy odautazott! – jelentette ki a Keresztapa és az Úr kegyelmében című filmekben nyújtott alakításáért Oscarral díjazott színész, majd hozzátette –: Soha többet nem dolgozom a DreamWorksnek, és egyébként sem érdekel a velük való közös munka.”

Spielberg szóvivője pontosít: „nyolc órát töltött Castróval”

A Ryan közlegény megmentéséért és Schindler listájáért Oscar-díjjal jutalmazott rendező szóvivője, Marvin Levy egy hivatalos nyilatkozatban válaszolt Duvallnak a rendező és Castro találkozását érintő, „teljesen hamis” megjegyzéseire, mert – Levy szövege szerint – „soha nem mondott Spielberg ilyet, vagy ehhez hasonlót”.

A nyilatkozatból kiderül, hogy Spielberg 2002 novemberében utazott Kubába, ahol nyolc filmjét mutatták be. A kommunista szigetre tett látogatását az Egyesült Államok kormányának kulturális csereprogramja is jóváhagyta.

Mielőtt Castróval ebédelt volna, zsinagógát látogatott

Spielberg négy napot töltött Kubában. Fidel Castróval való találkozása előtt meglátogatta Havanna legnagyobb zsinagógáját és a zsidó temetőben a holokauszt áldozatainak emlékére felállított emlékművet is.

Levy leírása szerint Spielberg valóban ebédelt Castróval is, és körülbelül nyolc órát töltött el a kubai vezető társaságában, de csak művészetekről, politikáról és történelemről társalogtak.

Ez az utazás annak idején azzal került a lapok címlapjára, hogy Spielberg szót emelt az USA által Kubát sújtó, negyven éve tartó kereskedelmi embargó befejezésért. A rendező ezt azzal indokolta, hogy eljött az ideje, hogy félretegyék a hidegháborúból fennmaradt haragot, és javítsák az amerikaiak és kubaiak közötti kapcsolatokat.