Pálfi a Sundance Film Fesztiválon

2004.01.09. 14:07
Pálfi György új forgatókönyve döntős lett a Robert Redford alapította, legnagyobb független filmfesztiválon, a január 15-én kezdődő 11 napos Sundance-en. A Taxidermiának 12 jelölt film közül elég két európai alkotással megküzdenie ahhoz, hogy a presztízs mellett 160 ezer dollárral gazdagodjon a film költségvetése, amit itthon a májusi pénzosztáskor az MMK egy forinttal sem támogatott. Az Index minderről a rendezőt faggatta.
"A Sundance Film Fesztivál a díjat 1996-ban alapította meg nem filmesített forgatókönyvek támogatására. A forgatókönyveket a rendező előző filmje alapján jelölik" - mondta Pálfi. A Taxidermiát két amerikai filmszervezet is ajánlotta Pálfi első filmje, a Gene Moskowitz és Fassbinder-díjas, Oscarra nevezett Hukkle nemzetközi sikerének és amerikai forgalmazásának köszönhetően.

A nemzetközi zsűri minden régióból - Európa, USA, Latin-Amerika és Japán - egy győztest választ majd ki. Minden kategóriában három döntős van. A magyar rendező két vetélytársa: a dán Christoffer Boe az Allegro-val, ami egy olyan nemzetközileg elismert zongoristáról szól, aki elfelejti, hogyan kell játszani, és a cseh Alice Nellis, a Loving Hell-el, ami az érzelmi mártírságról, szerelemről és halálról szól.

Pálfi groteszkebben áll hozzá, mint Szabó

Pálfi György a Taxidermiával jutott az utolsó körbe, ami három férfin keresztül három generáció történetét meséli el az unoka szemszögéből. Pálfi klasszikus családregénynek nevezte a Parti Nagy Lajos könyvéből készült Taxidermiát, de az Index kérdésére leszögezte ez fikciódúsabban, elemeltebben, groteszkebben áll a témához, mint Szabó István a hasonló családregényen alapuló Napfény íze című filmjénél tette. Mindez kiderül az alaptörténetből is, a tisztiszolga nagyapa például úgy vezeti le kiszolgáltatottságát, hogy "jobb kezével melengeti magát", a fia sportevészet számban indul az Olimpián, az unoka pedig művészi szinten preparál.

A Magyar Mozgókép Kuratóriumnak nem volt elég jó

A Magyar Mozgókép Kuratórium (MMK) a májusban esedékes évi pénzosztáskor nem találta anyagi támogatására méltónak a forgatókönyvet, így a film producerének koprodukciós partnerek után kellett néznie. A francia ARTE tévé októberben aláírta a szerződést a film harmadáról. A nyugat-európai standard költségvetéseket tekintve - ahol az elsőfilmeseké is kétszerese az átlag magyar 200-250 millió forintnak - ez magával hozta azt is, hogy nőtt a film büdzséje.

Pálfi elmondása szerint a Sundance Független Film Fesztivál valamennyi régió győztes rendezőjének a presztízs mellett 10 ezer dollárt ad, az NHK Japán Műsorszóró Társaság pedig 150 ezer dolláros filmgyártási támogatást ajánl fel nekik, megvásárolva a japán televíziós sugárzás jogait.

Pálfi Kevin Baconnel prezentál

Pálfi György elmondása szerint személyesen is részt vesz majd a független filmfesztiválon, ahol a filmvilág főáramából ismert színészek is mindig megjelennek. Idén Kevin Bacon a hip-hop előadó Mos Def társaságában a The Woodsman című filmet képviseli majd, Laura Dern és Naomi Watts a We Don't Live Here Anymore című alkotást, Courtney Cox Arquette pedig Greg Harrison új filmjét, a Novembert prezentálja.