Szatmárnémetiben forgat Koltai Róbert

2004.01.23. 10:16
Koltai Róbert új filmjében, a Világszám - Dodó és Naftalinban erdélyi színészeknek és statisztáknak is szerepet szán - írja pénteki számában a kolozsvári Krónika a rendező márciustól keződő Szatmárnémeti forgatásáról. A film kétpetéjű iker-bohócok kalandjainak története a XX. században, különös tekintettel 1956 októberére.
A főszerepeket Koltai Róbert és Gáspár Sándor játssza. Szerepet kap a filmben a szatmárnémeti Harag György Társulat teljes színészgárdája, az utcai jelenetekhez pedig mintegy 350-400 statisztára lesz szükség. Az elképzelés szerint ezeket is szatmári önkéntesek közül válogatják majd.

Koltai 2002-ben járt először Szatmárnémetiben, ahol megismerkedett Bódi Attillával, a film romániai line-producerével. Az erdélyi vállalkozó elmondta: Koltainál voltak látogatóban, amikor felmerült a szatmári forgatás ötlete. Azóta a magyarországi stáb többször is megfordult a forgatás helyszínein, aprólékosan felmérve a terepet.

A Világszám - Dodó és Naftalin Koltai eddigi legnagyobb költségvetéssel készülő filmje, a kiadások összértéke meghaladja a 300 millió forintot. Bóditól megtudtuk: eddig már a legtöbb engedélyt sikerült beszerezniük a forgatáshoz. Emlékeztetett: A Dallas című film körüli botrány rossz hatással volt a magyar filmesekre, akik attól féltek, hogy nekik is gondjaik lesznek a forgatással. Bódi azonban megnyugtatta őket, hogy ezúttal nem kell számítani hasonló bonyodalmakra.

A magyar-német-osztrák koprodukcióban tervezett, Dallas című filmet ugyanis eredetileg Romániában forgatták volna egy Brassóhoz közeli salakbányában, de a román hatóságok nem sokkal a munkálatok augusztus 25-i megkezdése után leállíttatták a forgatást, annak állítólagos környezetromboló hatásaira és egyes engedélyek hiányára hivatkozva.