Pálfi lett a Sundance európai győztese

2004.01.23. 16:26
Pálfi György rendező új forgatókönyve nyerte meg a Robert Redford alapította, legnagyobb független filmfesztivál, a Sundance európai forgatókönyv-kategóriáját - tudta meg Miskolczi Pétertől, a film producerétől az Index. A rendező már a fesztiválra utazott, ahol 25-én személyesen veszi át a díjat a 10 ezer dolláros pénzjutalommal együtt.
Miskolczi elmondása szerint pénteken hozta nyilvánosságra a nemzetközi zsűri a döntését, melynek során a tizenkét jelöltből régiónként - Európa, USA, Latin-Amerika és Japán - választotta ki a győztest. A Parti Nagy-regényből készült Taxidermiának 12 jelölt forgatókönyv közül két európaival - egy cseh és egy dán alkotással - kellett megküzdenie ahhoz, hogy a presztízs mellett 160 ezer dollárral gazdagodjon a film költségvetése. (A Sundance ebből 10 ezer dollárt ad a díjkiosztón, az NHK Japán Műsorszóró Társaság pedig 150 ezer dolláros filmgyártási támogatást ajánl fel, megvásárolva a japán televíziós sugárzás jogait.)

A filmfesztivál a díjat 1996-ban alapította meg nem filmesített forgatókönyvek támogatására, melyre a rendezőket az előző filmjeik alapján jelölik. A Taxidermiát két amerikai filmszervezet ajánlotta Pálfi első filmje, a Gene Moskowitz és Fassbinder-díjas, Oscarra nevezett Hukkle nemzetközi sikerének és amerikai forgalmazásának köszönhetően.

"Egyedi figurákat keresünk"

"Úgy látszik, ezzel biztonságba kerültünk" - jegyezte meg az Indexnek a Taxidermia producere, bár elmondása szerint még 200 millió forint hiányzik a film 400 milliós költségvetésének az előteremtéséhez, de így már könnyebben találnak a már meglévő ARTE mellé újabb koprodukciós partnert. Most éppen egy angol társasággal folytatnak tárgyalást, márciusban pedig az Eurimage-nál fognak pályázni. Pedig 2003 májusában még kilátástalannak tűnt a produkció anyagi helyzete: a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) minőségi okokra hivatkozva nem támogatta a filmet, csak mikor már a Sundance előválogatásán a legjobb hatba került a forgatókönyv, ítélt a tervnek 50 milliós (koprodukciós) támogatást.

"Alakult egy kreatív stáb - mondta Miskolczi a film előkészületeiről. - Helyszínkeresés, jelmeztervezés és castingolás folyik." Egyedi karaktereket keresnek a tisztiszolga nagyapa, az Olimpián sportevészet számban induló fiú és a művészi szinten preparáló unoka szerepére. Ha minden a terv szerint halad, májustól novemberig forgatnának, és legkésőbb 2005 márciusáig elkészülne a film.