Lecsapott az FBI az Oscarra jelölt filmek tolvajára

2004.01.24. 10:22
Pénteken letartóztatta és kihallgatta az FBI a kalóz filmkópiák készítőjét, aki egy Oscar-zsűritag segítetségével másolta le és küldte fel az internetre a legnagyobb amerikai filmeket - adták hírül egyesült államokbeli igazságügyi források.
Az 51 éves Russel Sprague-et Illinoisban tartóztatta le az FBI a szerzői jogok (copyright) megsértésének vádjával, valamint azért, mert llegálisan fogta egy televíziós műhold adását - tette közzé a Los Angelesi ügyészség illetékese, és hozzátette: Sprague pénteken jelent meg a chicagói bíróság előtt.

A kalózt több nagy sikernek ígérkező, 2004-ben Oscar-díjra jelölt mű illegális másolásával vádolják, köztük olyan filmek szerepelnek, mint Clint Easwood Mystic River (Titokzatos folyó) vagy Tom Cruise Az utolsó szamuráj című alkotása. Sprague a még be sem mutatott filmeket közzé tette az interneten.

Több száz videószalagot foglaltak le

Az alkotásokat az Amerikai Filmakadémia tagja, az Oscar-díjra szavazó egyik zsűritag, Carmine Caridi adta át a másolónak. Debra Yang ügyész kifejtette: az illegális filmsokszorosítás "annyi, mint kilopni a pénzt mindazok zsebéből, akik befektettek a filmiparba". "Az illegális filmmásolatok és internetre való fölküldésük egyre növekvő méreteket ölt, és az ügyészség együttműködik Hollywooddal, hogy a szellemi javak efféle eltulajdonításának gátat vessünk" - tette hozzá.

Az FBI és az ügyészség szerint Caridi, aki valaha színész volt, és 22 éve tagja a Filmakadémiának, az elmúlt 3 évben eljutatta Sprague-hoz minden olyan film eredeti videószalagját, amelyet azért kapott, hogy szavazzon rájuk.

A filmmásoló lakásában tartott házkutatáskor a nyomozók több száz eredeti videószalagot foglaltak le, amelyek közül jó néhányról már DVD-másolat is készült, valamint megtalálták a nagyüzemi másoláshoz szükséges berendezéseket is, ezen kívül olyan készülékeket, amelyekkel illegálisan lehet fogni a televíziós műholdak adását.

Az Oscar-díjra szavazó intézmény, az Amerikai Filmakadémia, amely már felhívta tagjai figyelmét, hogy óvják az eredeti videószalagokat a kalózoktól, nem adott ki nyilatkozatot Caridi gyanúsításával kapcsolatban.