Judit
-2 °C
8 °C

Jackson és Schwartzman biztos Oscar-befutó

2004.02.09. 10:32
Peter Jacksont (A Gyűrűk Ura) a legjobb rendezőnek járó elismeréssel tüntette ki a Amerikai Rendezők Szövetsége (DGA), míg az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) legjobb operatőrnek John Schwartzmant (Vágta) választotta. Mindkét díjazott biztos esélyese az Oscarnak.
Az Amerikai Rendezők Szövetsége (Directors Guild of America - DGA) a Tolkien-könyvből készített három részes, monumentális vállalkozás befejező epizódjáért, A Gyűrűk ura - A király visszatérért részesítette Jacksont a kitüntetésben.

A díjátadási ceremónián Jackson szereplőinek és munkatársainak nyilvánított köszönetet, de legjobban a film elkészítésének lehetőségéért volt hálás, hiszen "a bátorság, a barátság és a hit" meséjének elkészítése élete "legcsodálatosabb élménye" volt.

A díjról való lemaradás nem tesz jót A Gyűrűk Urával versenyben lévő másik négy alkotásnak. A DGA 1949-es alapítása óta csupán hatszor fordult elő, hogy a rendezői szövetség díjazottjai elől elhappolták az Oscar-díjat. A 2004. február 29-én tartandó 76. Oscar-gálán derül ki, Jackson lesz-e a hetedik a vesztesek sorában.

Jackson ellenfelei az Oscar-versenyben Clint Eastwood krimi-thrillere, a Titokzatos folyó, Gary Ross drámája Amerika egyik leghíresebb versenylováról, a Vágta, Peter Weir tengeri kalandfilmje, a Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán és Sofia Coppola Elveszett jelentés című alacsony költségvetésű filmje.

Raiker az első díjazott női operatőr

Az Amerikai Operatőrök Társasága (American Society of Cinematographers - ASC) vasárnap este Los Angelesben bejelentette, hogy a 2003-as év legjobb nagyjátékfilmes operatőre a Vágtát fényképező John Schwartzman.

A versenytársak is mind Oscar-díjra esélyes filmmel szálltak versenybe. De az operatőrök közül Schwarztmannal együtt hárman indulnak Oscar-díjért: Russel Boyd (Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán) és John Seale (Cold Mountain). Akiket Schwartzman még megelőzött: Andrew Lesnie (A Gyűrűk Ura - A király visszatér), és John Toll (Az utolsó szamuráj).

Az ASC Életmű-díját a kétszeresen Oscarra jelölt Michael Chapman kapja, aki olyan filmeket fényképezett, mint Az elveszett fiúk, a Taxisofőr, A szökevény és a Dühöngő bika.

Az idén hetvenedik életévét betöltő prágai születésű Miroslav Ondriceket nemzetközi munkája elismeréséül díjazta az ASC. Ondricek az Amadeus és a Ragtime című filmjeiért kapott Oscar-jelölést, a Hair, az Ébredések vagy a Kurt Vonnegut regényéből készült Az ötös számú vágóhíd.

A televíziós kategória elismerését a magyar HBO-n nemrégiben kezdődött sorozat, a Carnivale kísérleti részének operatőre Tami Raiker, valamint a "Pick a Number" című epizód fotográfusa, Jeff Jur kapta. Raiker az első nő az ASC történetében, akit a szervezet ebben az elismerésben részesít.

Cinematrix

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.