Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Sikerfilm lett a Magyar vándor

2004.02.11. 16:57
Herendi Gábor második nagyjátékfilmjére a bemutatót követő első héten már több mint 100 ezren váltottak jegyet. "Magyar film ilyen erősen még nem kezdett" - mondta az Indexnek Prukner Pál, a Budapest Film forgalmazási igazgatója, beleértve a Kontroll mellett Herendi első filmjét, a Valami Amerikát is.
A 100 ezres kezdéssel nemcsak a február 5-től 12-ig tartó mozihét pénzügyileg legsikeresebb filmje lesz Magyarországon a Magyar Vándor, de az idei év öt legerősebb startja közé került, olyan hollywoodi produkciókat is beleértve, mint A Gyűrűk Ura - A király visszatér.

Énekelnek a vezérek
Tekintse meg képeinket!
A hét vezér történelmi időutazását bemutató zenés vígjáték az elmúlt 12 év valamennyi magyar filmjének indítását leelőzte, köztük Herendi első moziját, a Valami Amerikát és a tavalyi év legsikeresebb magyar nagyjátékfilmjét, Antal Nimród Kontroll-ját is. Mindkét alkotás "csak" 40 ezres nézettséget produkált az első héten.

Az új Herendi-film a végleges nézőszámot tekintve a közelmúlt magyar közönségfilmjei közül valószínűleg a legnézettebb lesz, bár a forgalmazási igazgató előzetes becslése szerint csak a 300 ezres határt haladja majd meg. Ez óvatos tippnek számít, tekintetbe véve, hogy a 40 ezerrel indító Valami Amerika 540 ezres nézetséget produkált, másrész viszont a gyengébb kezdést akkor a rendező ismeretlen neve okozhatta.

A siker receptje

Prukner szerint a Magyar vándor sikerének titka egyszerű: tetszik a közönségnek. A 31 kópia, az intenzív reklámkampány, a patinás főszereplőgárda (Gesztesi Károly, Szabó Győző, Szervét Tibor), a sztárszínész mellékszereplők (Bodrogi Gyula, Gálvölgyi János) és a rendező bevált neve szerinte mind csak segítő tényezők.

A budapesti nézők teszik ki a jegyvásárlók 60%-át, így vidéken közönségtalálkozókkal pezsdítik az érdeklődést: Szeged, Pécs és Kaposvár után Dunaújvárosban és Debrecenben találkozhatnak a nézők az alkotókkal és a színészekkel.

A 380 millió forintból készült film már most teljesítette 100 ezres nézettségi határt, ami a Magyar Mozgókép Kuratórium idén augusztusban bevezetett látogatottsági hitelének a kitétele. Így a producerként is jegyzett Herendi Gábornak az 50 milliós állami hitelt nem kell visszafizetnie.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!