Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Díjaztak a 'szadista' londoni kritikusok

2004.02.12. 16:35
"Elég szokatlan ilyesmit kapni. Az ember a kritikust rendszerint szadistának tartja" - mondta köszönőbeszédében Emma Thompson, mikor szerdán a Londoni Filmkritikusok Szövetsége díját az Igazából szerelemért átvette. Legjobb film a Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán lett, nagy riválisa, a 11 Oscar-díj várományosa A Gyűrűk Ura helyett.
A Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán hajóorvosát, Paul Bettanyt a legjobb brit színészként, John Colleet és Peter Weirt pedig a legjobb forgatókönyvíróként jutalmazták ki a 24. Londoni Filmkritikusok díjátadóján.

Emma Thompson
"A brit szigetlakó nép, és talán éppen ezért ragadta magával a testületet, a tengeri életet a hajózás egyik fénykorában ábrázoló harsogó történet" - mondta William Russell, a társaság elnöke.

A vasárnap sorra kerülő BAFTA-díjátadó előtt néhány amerikait is megörvendeztettek a londoni kritikusok. Clint Eastwoodot a Titokzatos folyó rendezőjét és főszereplőjét, Sean Pennt is díjazták. Julianne Moore lett a legjobb színésznő a Távol a menyországtól-ben nyújtott alakításáért.

Igazán vicces az Igazából szerelem

Míg a négy Arany Glóbusszal és 11 Oscar-jelöléssel büszkélkedő A Gyűrűk Ura - A király visszatér nem volt népszerű a Kritikusok Szövetségét alkotó száz szerzőnél, az Igazából szerelem című komédiát két díjjal is jutalmazták. Emma Thompsont és Bill Nighy-t választották a legjobb brit epizódszereplőknek.

"Ha vígjátékról van szó, nincs vita. Az vagy vicces vagy sem, de azt hiszem ez a díj azt jelenti, hogy az Igazából szerelem viccesre sikerült" - jegyezte meg a Thompson után felszólaló Nighy.

Cinematrix