Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bemutatták Cassavetes metróban felejtett filmjét

2004.02.14. 16:05
John Cassavetes, a 15 éve halott rendező-színész okozta az idei rotterdami nemzetközi filmfesztiválon a legnagyobb meglepetést. Bemutatták a metrón elvesztett 1957-es filmjét, a New York árnyait.
John Cassavetes '57-es filmjét Ray Carney, a bostoni egyetem professzora kutatta fel és vitte el a fesztiválra.

John Cassavetes
Cassevetes 1989-ben, halála előtt néhány hónappal mondta el Carney-nek, hogy a két tekercs 16 mm-es művet elvesztette a New York-i metróban - derült ki Carrey Libération című párizsi napilapnak a rotterdami bemutató után adott interjújából.

Talált tárgyak osztályán

A professzornak kitartó munkával sikerült megtudnia, hogy a tekercsek először a talált tárgyak osztályára kerültek, majd valaki egy csomagban más tárgyakkal együtt megvásárolta, de nem ismerte fel értéküket és egy idő után továbbadta. Ekkor került a film egy mozibarát floridai családhoz, akik jelentkeztek Carney-nél.

A filmbe annak idején kritikusok és a korabeli avantgard filmesek, köztük Jonas Mekas, a kommersz mozival való szakítás példáját látták, olyannyira, hogy az 1959-es változatot Hollywood előtti kapitulációnak minősítették. Értéke elsősorban erőteljessége. Az is szokatlan az akkori mozi ismeretében, hogy a női főszereplő a férfi figurák mögé szorul, ami rokonítja a kor beat-irodalmával, főleg Jack Kerouac regényeivel.

A filmből eddig csak húsz percet láthattunk

Az első, spontánul filmezett, megtalált változatból csak húsz percet láthattak idáig a nézők, ugyanis a rendező ennyit tett be a két évvel később készült 59-es változatba, amihez negyven perces fiktív anyagot készített Robert Alan Aurthur hollywoodi forgatókönyvíró segítségével. Aurthur többször beszélt az elveszett film szereplőivel, New York-i fekete művészekkel, tanulmányozta az első forgatáson készült fotók százait és ennek alapján írta meg az ismert második verzió nagyrészét.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!