Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A Gyűrűk Ura Baftát nyert, Peter Jackson nem

2004.02.16. 09:48
A Gyűrűk Ura - A király visszatér kapta a legjobb film díját az Oscar-előrejelzőként működő Brit Film- és Tévéművészeti Akadémiától (Bafta), a legjobb rendező viszont nem Peter Jackson lett. Bill Murray és Scarlett Johanson a legjobb férfi és női színész díjat vehették át a Coppola-filmben nyújtott alakításukért a vasárnap esti gálán a londoni Leicester Square-i Odeon filmszínházban.
Az új-zélandi Peter Jackson rendezésében J.R.R. Tolkien regényéből készült trilógia befejező része a tizenkét jelölésből a legjobb film cím mellett megkapta a legjobb filmfeldolgozásnak, a legjobb speciális effekteknek és a legszebb fényképezésnek járó Bafta-díjat, valamint a közönségszavazatok alapján kiosztott Év filmje elismerést is.

A Gyűrűk Ura nyerő, Peter Jackson nem

Mivel a BAFTA a legpontosabb Oscar-előrejelző az Akadémiától 11 jelölést és öt díjat kapott fantasy film indulhat neki a legnagyobb eséllyel a február 29-ei Oscar-díjkiosztónak.

Az új-zélandi Peter Jackson rendezőnek viszont csökkentek az Oscar-esélyei, hiszen a legjobb rendezésért járó Baftát vasárnap Peter Weir (Kapitány és katona) vitte el. Weir filmjének ítélték még a legjobb hang, a legjobb jelmez és a legjobb filmdíszlet díjait is.

Tarolt a Bill Murray-Scarlett Johansson páros

Sofia Coppola Lost In Translation (Elveszett jelentés) című filmje a három Golden Globe után ismét három díjat kapott: a legjobb férfi és női főszereplő díját Bill Murray, és a 19 éves Scarlett Johansson játékáért, illetve a legjobb vágásért járó Baftát is.

A 13 díjra jelölt, az amerikai polgárháborúról szóló Cold Mountain végül csak két díjat kapott, Renée Zellweger alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját és a legjobb zenéért járó Baftát. A legjobb mellékszereplő színész Bill Nighy lett Igazából szerelem (Love, Actually) című brit komédiában nyújtott teljesítményének köszönhetően.

Polanski is nyert

A tavalyi Bafta-gálán mindent vivő Roman Polanski drámája is megkapta később az Oscart, igaz öt hónappal a díjkiosztó után Harrison Fordtól. Polanski A zongoristáért (The pianist) járó legjobb film és a legjobb rendező Baftáját 2003 januárjában Londonban átvehette, de a márciusi díjátadón Los Angelesben az Oscart nem, mert az Egyesült Államok területére lépve azonnal letartóztatták volna egy tizenhárom éves lány megerőszakolásának vádjával.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.