Moore az előrejelzéseket is lenyomta

2004.06.30. 14:50
Michael Moore filmje, a Fahrenheit 9/11 nem csak minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje lett, leelőzve minden játékfilmet is az USA-ban és Kanadában a hétvégén, de az optimista becsléseket is felülmúlta kétmillió dollárral.
Az amerikai elnök politikáját és az iraki háborút demagóg módon kritizáló, cannes-i nagydíjas dokumentumfilm, a nagy bevételt jósló előrejelzéseket is meghaladta a 23,9 milliós végeredményével. Vagyis a film Michael Moore dokumentumfilmjére 868 amerikai moziban özönlöttek péntektől a nézők, míg a gyengén szereplő játékfilmeket kétezernél több helyen vetítették. Ezernél kevesebb teremben ma már alig indítanak játékfilmet, de ilyen kevés helyen vetített film esetében a Rocky 3 ért el a Fahrenheit 9/11-nél jobb eredményt 1982-ben.

Moore mostani filmje egy hétvégén többet produkált, mint előző, szintén cannes-i díjas dokumentumfilmje, a Kóla, puska, sültkrumpli kilenc hónap alatt. Sőt a Fahrenheit 9/11 három napos vetítése után 23,9 millió dollárral minden idők legnézettebb dokumentumfilmje lett.