Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Moore az előrejelzéseket is lenyomta

2004.06.30. 14:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Michael Moore filmje, a Fahrenheit 9/11 nem csak minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje lett, leelőzve minden játékfilmet is az USA-ban és Kanadában a hétvégén, de az optimista becsléseket is felülmúlta kétmillió dollárral.
Az amerikai elnök politikáját és az iraki háborút demagóg módon kritizáló, cannes-i nagydíjas dokumentumfilm, a cannes-i nagydíjas Fahrenheit 9/11 az első hétvégén 21,8 millió dolláros eszméletlen nagy bevételt jósló előrejelzéseket is meghaladta a 23,9 milliós végeredményével. Vagyis a film 17 éves korhatáros besorolása sem tartotta vissza a nézőket a jegyvételtől.

A Fahrenheit 9/11 ezzel a hétvégi, amerikai bevételi listán minden játékfilmet maga mögé szorított. A most debütáló White Chicks vígjáték csak 19,6 millió dollárt hozott, a múlt heti győztes Ben Stiller és Vince Vaughn főszereplésével készült Dodgeball: A True Underdog Story című vígjáték is a vártnál kevesebbet, 18,7 milliót kaszált, Nick Cassavetes Notebook című könnyfakasztó romantikus filmje pedig a jósoltnál nagyobb bevétellel (13,4 millióval) csak a negyedik helyre került.

Steven Spielberg új filmje, a Tom Hanks-szel forgatott Terminal viszont nem csak Moore dokumentumfilmjével, de az előrejelzésekkel szemben is alulteljesített a 13,1 millióval. Ezután jön sorban a 6-8. helyezett: Harry Potter és az azkabani fogoly 11,2 milliós-, a Shrek 2 10,2 milliós-, és a Garfield: The Movie 7,5 milliós- bevétellel.

Michael Moore dokumentumfilmjére 868 amerikai moziban özönlöttek péntektől a nézők, míg a gyengén szereplő játékfilmeket kétezernél több helyen vetítették. Ezernél kevesebb teremben ma már alig indítanak játékfilmet, de ilyen kevés helyen vetített film esetében a Rocky 3 ért el a Fahrenheit 9/11-nél jobb eredményt 1982-ben.

Moore mostani filmje egy hétvégén többet produkált, mint előző, szintén cannes-i díjas dokumentumfilmje, a Kóla, puska, sültkrumpli kilenc hónap alatt. Sőt a Fahrenheit 9/11 három napos vetítése után 23,9 millió dollárral minden idők legnézettebb dokumentumfilmje lett.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.