Mel Gibson rákattant a zsidókra

2004.03.18. 12:15
A zsidó Makkabeusok győzedelmes története gyújtotta most lángra az antiszemitizmussal vádolt Gibson képzeletét. "Olyan, mint egy western" - nyilatkozta az amerikai színész-rendező az ABC rádióműsorában. A Rágalmazásellenes Liga vezetője szerdán elmondta a sajtónak: attól fél, hogy Gibson kezei között a zsidók ezúttal elvesztenék a háborút.
Míg Mel Gibsont A Passió című filmje kapcsán antiszemitizmussal vádolják, a színész-rendező a zsidó hanuka örömünnep mögötti történetet szeretné filmre vinni. "Mindig lángra gyújtotta az érdeklődésemet" - nyilatkozta Gibson a Makkabeusok Krisztus előtt II. században történt felkeléséről, Júdea ideiglenes függetlenségének kivívásáról.

Mel Gibson
"Antiokhosz király a saját vallását kényszerítette mindenkire a templomokban, azt akarta, hogy a zsidók tagadják meg az igaz Istenüket, helyette hamis isteneket imádjanak."

Gibson szerint az, ahogy a Makkabeus család a sarkára állt, fegyvert ragadott, háborút indított, keményen harcolt és győzött, olyan, mint egy western-film.

Néhány kritikus és vallási vezető egyenesen elátkozta Gibson harmadik rendezését, A Passiót, mert az kedvezőtlenül festette le a zsidókat, illetve őket tette felelőssé Jézus keresztrefeszítéséért.

Gibson kezei között elveszthetnénk a háborút

"A válaszom Gibsonnak ennyi: Nem! Köszönjük, nem kérünk a rendezői munkásságából! - mondta szerdán Abe Foxman az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga vezetője a Makkabeusok három éves győzedelmes háborújának megfilmesítéséről. - Az utolsó dolog, amire a zsidó történelemnek szüksége van, hogy hollywoodi sztorit csináljanak belőle. Gibson kezei között még akár a háborút is elveszthetnénk".

A Passió hatalmas sikere újra felébresztheti Hollywood érdeklődését a bibliai témák iránt, az azonban valószínűtlennek tűnik, hogy bármelyik új mű képes lenne olyan bevételt termelni, mint A passió, ami Amerikában a február 25-ei premiere óta 265 millió dollárt hozott.