Előd
5 °C
12 °C

Mel Gibson rákattant a zsidókra

2004.03.18. 12:15
A zsidó Makkabeusok győzedelmes története gyújtotta most lángra az antiszemitizmussal vádolt Gibson képzeletét. "Olyan, mint egy western" - nyilatkozta az amerikai színész-rendező az ABC rádióműsorában. A Rágalmazásellenes Liga vezetője szerdán elmondta a sajtónak: attól fél, hogy Gibson kezei között a zsidók ezúttal elvesztenék a háborút.
Míg Mel Gibsont A Passió című filmje kapcsán antiszemitizmussal vádolják, a színész-rendező a zsidó hanuka örömünnep mögötti történetet szeretné filmre vinni. "Mindig lángra gyújtotta az érdeklődésemet" - nyilatkozta Gibson a Makkabeusok Krisztus előtt II. században történt felkeléséről, Júdea ideiglenes függetlenségének kivívásáról.

Mel Gibson
"Antiokhosz király a saját vallását kényszerítette mindenkire a templomokban, azt akarta, hogy a zsidók tagadják meg az igaz Istenüket, helyette hamis isteneket imádjanak."

Gibson szerint az, ahogy a Makkabeus család a sarkára állt, fegyvert ragadott, háborút indított, keményen harcolt és győzött, olyan, mint egy western-film.

Néhány kritikus és vallási vezető egyenesen elátkozta Gibson harmadik rendezését, A Passiót, mert az kedvezőtlenül festette le a zsidókat, illetve őket tette felelőssé Jézus keresztrefeszítéséért.

Gibson kezei között elveszthetnénk a háborút

"A válaszom Gibsonnak ennyi: Nem! Köszönjük, nem kérünk a rendezői munkásságából! - mondta szerdán Abe Foxman az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga vezetője a Makkabeusok három éves győzedelmes háborújának megfilmesítéséről. - Az utolsó dolog, amire a zsidó történelemnek szüksége van, hogy hollywoodi sztorit csináljanak belőle. Gibson kezei között még akár a háborút is elveszthetnénk".

A Passió hatalmas sikere újra felébresztheti Hollywood érdeklődését a bibliai témák iránt, az azonban valószínűtlennek tűnik, hogy bármelyik új mű képes lenne olyan bevételt termelni, mint A passió, ami Amerikában a február 25-ei premiere óta 265 millió dollárt hozott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!