Csak remélik, hogy elkészül a Sorstalanság

2004.03.24. 11:43
A producerek csak reménykednek a Nobel-díjas Kertész Imre regénye alapján készülõ Sorstalanság finanszírozási gondjainak megoldásában, a stáb a pénzét várja, Köves Gyuri pedig a forgatás hat hetes kényszerszünete alatt sem ehet tortákat.
"Reménykedünk abban, hogy a finanszírozási problémák néhány napon belül megoldódnak" - árnyalta az Indexnek Gréczy Zsolt, a Sorstalanság produkció sajtófőnöke Koltai Lajos rendező MTI-nek adott tegnapi optimistább nyilatkozatát. A forgatást március elején állították le, arra hivatkozva, hogy a külföldi partnerek nem fizettek a tervezett időben.

Áll a forgatás
"A stábot (fodrászt, sminkest, technikai dolgozókat) meg kellett nyugtatni, hogy az elmulasztott anyagi viszonyokat rendezzük" - válaszolta Gréczy az Indexnek arra a kérdésére, hogy a ki nem fizetett stáb állítatta-e le a munkálatokat. - "Amíg áll a forgatás, a befolyó összegekből fizetjük ki az adósságokat." A produkció tartozásának nagyságáról pontos összeget nem árult el a sajtófőnök, mert ez "személyek és cégek közötti magánszerződésen alapul, és mint ilyen, titkos".

Nem ehet meg két tortát

"A leállás inkább rossz lehet a szereplők külső változása miatt" - válaszolta Gréczy az Index másik felvetésére, mely szerint a főszereplő kisfiú talán nem fogyott annyira gyorsan, ahogy a szerepe igényelte volna, ezért tartanak kényszerszünetet. "A Köves Gyurit játszó fiú tizenhárom éves, egy kamasz centiket nőhet egy-két hónap alatt, megváltozhat az arca, és a tartása, mindez nem biztos, hogy jó a film szempontjából."

"Tény, hogy a főszereplő eddig sem ehetett meg egy nap két tortát - tette hozzá Gréczy -, de nem is koplaltatjuk a koncetrációs tábor jelenetei miatt, ahogy a többi szereplőt sem. Amúgy is vékony fiúról van szó: a smink, meg a jelmez majd megoldja a többit."

A kényszerleállás már nem tart sokáig, a forgatást - Gréczy elmondása szerint - néhány napon belül szeretnék folytatni. A százhúsz percesre tervezett alkotásból egy órányi anyagot már összevágtak, a teljes film befejezését novemberre tervezik. A tízhetesre tervezett forgatás tavaly decemberben kezdõdött a Mafilm Rónai utcai műtermében, kisebb szünet után januárban folytatódott a piliscsabai lőtéren felépített barakktáborban.

A Sorstalanság büdzséje
Minden idõk legnagyobb költségvetésû magyar filmje 2,5 milliárd forintból készül. Az angol Renegade Film 1,5 millió eurós (390 millió forint) támogatása nem érkezett meg. Emellett 920 millió forintot ígért a Magyar Mozgókép Közalapítvány, 1,8 millió eurót (470 millió forint) a német Euroarts, 650 ezer eurót (175 millió forint) az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages, 50 ezer eurót (23,5 millió forint) pedig a párizsi székhelyû Shoá Alapítvány.