A bíróság elutasította a Passió betiltását

2004.03.29. 17:15
Mel Gibson Jézus kínhalálát bemutató Passiója a párizsi bíróság hétfői ítélete szerint annyira minősíthető zsidóellenes gyűlöletre felbujtó alkotásnak, mint a Biblia. A testület elutasította a film franciaországi bemutatásának betiltása céljából benyújtott keresetet.
Az amerikai színész-rendező szenvedélyes vitákat kavaró filmjének franciaországi forgalmazása ellen a Benlolo testvérek kezdeményeztek eljárást. A panaszosok beadványukban előadták, hogy a Gibson-film a Biblia torzított, antiszemita értelmezését tálalja, Isten-gyilkosoknak állítja be a zsidókat, ami zsidóellenes indulatokat, gyűlöletet szít. Patrick Benlolo, az egyik felperes emlékeztetett arra, hogy ez a vélekedés vezetett a múltban a zsidók üldözéséhez.

Az ügyet előterjesztő bíró érvelése szerint a filmet azért nem lehet a zsidó vallású személyek méltóságát vagy biztonságát sértő, antiszemita hangvételű alkotásnak tekinteni, mert a filmben nem érhető tetten a bibliai szövegek durva meghamisítása, és az sem kimutatható, hogy a zsidó közösség megbélyegzésének kifejezett szándéka vezette volna a rendezőt.

A Benlolo testvérek fellebbezni kívánnak a döntés ellen. A Passiót szerdától tűzik műsorukra a franciaországi filmszínházak. A forgalmazó a tunéziai származású Tarak ben Ammar producer.