Natália
-3 °C
7 °C

A bíróság elutasította a Passió betiltását

2004.03.29. 17:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Mel Gibson Jézus kínhalálát bemutató Passiója a párizsi bíróság hétfői ítélete szerint annyira minősíthető zsidóellenes gyűlöletre felbujtó alkotásnak, mint a Biblia. A testület elutasította a film franciaországi bemutatásának betiltása céljából benyújtott keresetet.
Az amerikai színész-rendező szenvedélyes vitákat kavaró filmjének franciaországi forgalmazása ellen a Benlolo testvérek kezdeményeztek eljárást. A panaszosok beadványukban előadták, hogy a Gibson-film a Biblia torzított, antiszemita értelmezését tálalja, Isten-gyilkosoknak állítja be a zsidókat, ami zsidóellenes indulatokat, gyűlöletet szít. Patrick Benlolo, az egyik felperes emlékeztetett arra, hogy ez a vélekedés vezetett a múltban a zsidók üldözéséhez.

Az ügyet előterjesztő bíró érvelése szerint a filmet azért nem lehet a zsidó vallású személyek méltóságát vagy biztonságát sértő, antiszemita hangvételű alkotásnak tekinteni, mert a filmben nem érhető tetten a bibliai szövegek durva meghamisítása, és az sem kimutatható, hogy a zsidó közösség megbélyegzésének kifejezett szándéka vezette volna a rendezőt.

A Benlolo testvérek fellebbezni kívánnak a döntés ellen. A Passiót szerdától tűzik műsorukra a franciaországi filmszínházak. A forgalmazó a tunéziai származású Tarak ben Ammar producer.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.