Visszatérnek a klasszikus vérszívók

2004.04.14. 11:26
A 150 millió dolláros költségvetésű Van Helsing az NBC tévécsatorna által megvásárolt Universal történetének egyik legdrágább filmje, ám ha sikert arat, visszatérnek a Universal hetvenéves hírhedt horror-szörnyei. A Frankenstein, a Drakula, és a Farkaesember tévésorozatok, DVD-k, videojátékok és vidámparki látványosságok sztárjai lehetnek.
A május 6-án mozikba kerülő Van Helsingben a Universal régi teremtményei, Drakula, Frankenstein és a Farkasember kelnek hosszabb téli álom után életre. A stúdió jövője szempontjából kulcsfontosságú lehet, hogyan vizsgáznak ezek a szörnyek, és Van Helsing, a rémüldöző, akit Hugh Jackman játszik, illetve partnere a Kate Beckinsale által megformált cigány hercegnő. A Universalt megszerző NBC tulajdonosa a General Electric rendkívüli irányítási és költségvetési szigoráról híres.

Klikk a képre!
Persze a Universal, amely már jóval az NBC-felvásárlás előtt elhatározta, hogy filmet készít a híres szörnyek szerepeltetésével, akiket a stúdió alelnöke a "Universal koronaékszereinek" nevez, semmit sem bízott a véletlenre: rendezőnek a 800 millió dolláros bevételt hozó Múmiát és Múmia visszatért jegyző Stephen Sommerst kérte fel. "Talán nincs is olyan rendező Stephenen kívül, akire rábíztuk volna a szörnyeinket" - idézi ismét Marc Shmuger Universal-alelnököt a Los Angeles Times.

Azért persze a kockázat így is nagy. Bár a Universal ritkán lő mellé, tavaly a 172 millió dolláros költségvetésű Hulk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Amerikában mindössze 132 millió dollár bevételt termelt.

Egy horrorfilmmel nem lehet filléreskedni

Sommers ugyanakkor állítja, nem lehet filléreskedni, legalább 150 millió dollárra van szükség. "80 millió dollárból nem készülhet tisztességes horrorfilm, hiszen ahhoz, hogy a szörnyek életszerűek legyenek, méregdrága digitális trükkökre van szükség."- jegyezte meg a 42 éves rendező, aki így is lemondott az előlegéről, és az erdélyi történetet Los Angeles helyett Prágában forgatta.

A siker a történet és a látványvilág színvonala mellett természetesen azon is múlik, milyen korhatárbesorolást kap majd a Van Helsing. A stúdiófőnökök remélik, hogy PG-13-t, ami az Amerikai Mozgóképszövetség definíciója szerint azt jelenti, hogy "egyes részei nem 13 éven aluliaknak való".

Ha így történik, és ha a Van Helsing tarol, akkor az NBC már lehet, hogy ősszel elindítja a Van Helsing "leágazásának" tekinthető Transylvania (Erdély) című tévésorozatot, megjelenteti DVD-n a nagy elődöket: a Drakulát, a Frankensteint és A Farkasembert, PlayStation 2 és Xbox platformon pedig interaktív Van Helsing-játékot dob piacra. A további tervek közé a Universal-park Van Helsing-attrakciókkal való bővítése tartozik, illetve animációs kalandfilm kiadása DVD-n Hugh Jackman hangjával.