Újfajta kokain, idegbeteg Starsky

2004.04.15. 13:30
Starsky és Hutch, a szótlan és a dörzsölt macsó a mozifilm szerint két látens homoszexuális balfék, akiktől az a csoda, hogy megérik a film végét.
Általánosban - a nyolcvanas években - mindig eljátszottuk a mozifilmben Stillernek a kinézetén kívül ugyanis csak a futása starskys.

Pancseresített vagány

Tekintse meg képeinket!
Pedig Stiller fiatalon maga is Starsky-rajongó volt: "nagyon coolon játszott" - mondta róla. "Minden kölyök olyan akart lenni, mint ő. A suliban annak idején, ha sötét göndör hajad volt, nem számított, hogy örmény, görög vagy zsidó vagy, te voltál Starsky."

Hogy miért játszotta el mégis a pancseresített változatát? Az egyik hivatalos magyarázat szerint, azért mert a film a tévésorozat (1975-79) előtti időben, 1975-ben játszódik, amikor éppen összeáll a zsarupáros. Nemcsak a kezdeti bénázások sorát szemléltetik, de még messze nem is csiszolódtak össze: míg Starsky merev tekintetű pedáns mániákus, addig az Owen Wilson alakította Hutch korrupt, és olyan laza, hogy lecsúszik a székről. A film logikája szerint a barátságukkal hatnak majd egymásra annyira, hogy mindketten a szélsőségesből az átlagosközeli kategóriába kerülnek valamikor a film után.

Ben Stiller és Hutch

De valószínűbbnek tűnik, hogy a forgatókönyvírók egyszerűen Ben Stiller jól bevált görcsös-balek szerepkörére írták át Starskyt, így a film címe lehetett volna akár Keresd a bűnözőt!, Zsarura ütök, vagy Derült égből Hutch. Stiller ráadásul itt is táncol - ahogy ő fogalmaz - "Travolta-szerű lépésekkel".

Bizonytalan nemi identitású zsaruk

A filmben rámentek a melegvonalra is, amit a sorozatban Magyarországon egyedül Réz András filmesztéta vélt felfedezni. Egy információért cserébe Starsky félmeztelenül meglovagolja Hutchot. Hutch viszont miután ölben hazavitte a bekokózott Starskyt, mindkettőjük nevében bizonyít a Carmen Elektra és Amy Smart alakította pompon lányoknak.

A meleg vonalat erősíti még a filmben a sorozat szimpatikus spiclije Huggy Bear, ezúttal a rapper Snoop Dogg alakításában, aki a darab legütősebb szereplője.

Derrickes dzsekiben

A hetvenes éveket hitelesen ábrázolták, a kaliforniai Bay Cityben sehol egy parabolaantenna vagy nyomógombos telefon. Ráadául minden ruha tökéletes: csőnadrág, feszes műszálas felsők, Derrick-féle bőrdzsekik, sportcipők. Szerepet kap Starsky nélkülözhetetlen autója is: az 1975-ös fehér csíkos piros Ford Gran Torino, aminek kilenc dublőre volt forgatáson.

Starsky és Hutchra akadva

Klikk a képre!
Kétségtelen, hogy a színészek és a látványtervező nagyobb kaliberek, mint a film forgatókönyvírói, akik sikertelenül keresték a vígjáték és a paródia közötti határt, így a forgatókönyv űrjeit egyszerűen kitöltötték a komikus elemekkel. Az újfajta kokain piacra dobásáról szóló történet ugyanis egy epizódnyi, amit valahogy egészestéssé kellett tupírozniuk.

Persze jókat lehet röhögni a Horrorra akadva-szerű blődli poénokon, a feka gengszterek tudományos párbeszédén, Hutch kismadáros gitározásán, Starsky fehérpajeszos hűtőügynökös alakításán, vagy a kokainos jelenetén. De mindez annyira eltávolítja a film a nézőit az eredetitől, hogy amikor a végefelé meglátja az igazi Starskyt és Hutchot, nem érti, hogy miért került oda az a két hatvanas figura. Még annyi közük sincs ehhez a filmhez, mint az eredeti Charlie angyalainak a Drew Barrymoore-féle remake-hez.

Starsky & Hutch
színes, amerikai film (2004)
szereplők: Ben Stiller (David Starsky) Owen Wilson (Ken Hutchinson) Snoop Dogg (Huggy Bear) Fred Williamson (Doby) Vince Vaughn (Reese Feldman) Juliette Lewis (Kitty) Jason Bateman (Friday);
rendező: Todd Phillips; író: John O'Brien, Scot Armstrong, Todd Phillips; forgatókönyvíró: William Blinn, Stevie Long; operatőr: Barry Peterson; jelmeztervező: Louise Mingenbach; látványtervező: Ed Verreaux.
Hazai bemutató: 2004. április 15.
Forgalmazó: InterCom
Gyártó: Warner Bros / Dimension Films
Előállítási költség: 60+25 millió dollár
USA nyitó bevétel: 28,103,367 dollár
Játékidő: 101 perc