Potter mindenkit lenyomott

2004.06.07. 14:55
A varázslóinas harmadik kalandsorozata, a Harry Potter és az azkabani fogoly a legnézettebb film lett 92,7 millió dolláros hétvégi nyitásával az USA-ban és Kanadában. Nem csak a Shreket utasította maga mögé, de a legsikeresebben nyitott a Potter-filmek közül.
A Harry Potter és az azkabani fogoly a hétvégén maga mögé utasította a Shrek 2 - a vakmerő hős visszatér című filmet is. A zöld erdei rém kalandjaira a harmadik hétvégén 37 millió dollár értékben váltottak jegyet, 49 százalékkal kevesebben, mint a premier hétvégéjén, amikor a Shrek 2 104,3 millió dolláros rekord bevételt ért el Észak-Amerikában. A bemutató óta eltelt tizennyolc nap alatt a film már 313,6 millió dollárt hozott.

Harmadik helyezett a Holnapután lett 30 millió dolláros bevétellel, negyedik a Raising Helen, ezt követi a Trója, ami a második helyről csúszott vissza. A hatodiktól tizedikig a Bajos csajok, a Soul Plane, a Van Helsing, a Tűzben edzett férfi és a Super Size Me szerepel. A Donnie Darko rendezői változata a tizennyolcadikként indított.

A kamasz Potter letarolta a kicsiket

A premier-hétvége bevétele nemcsak az előző két folytatása nyitó bevételét haladta meg, de minden idők legnagyobb premierbevétele volt egy sorozat harmadik darabja számára. Az Egyesült Államokon és Kanadán kívül a nyitó hétvége mozipénztári bevétele 114,1 millió dollár volt világszerte.

A 2001-ben bemutatott első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve akkor 90,3 millió dollárral indult, és azóta világszerte 1 milliárd dolláros bevételt hozott. A második rész, a Harry Potter és a titkok kamrája a premierhétvégén 88,4 millió dollárt, majd 880 millió dollár bevételt hozott a mozipénztáraknál világszerte. Harry Potter eddig összesen 2,7 milliárd dollár bevételt termelt a gyártó Warner Bros. filmstúdiónak, illetve tulajdonosának, a Time Warner Inc médiavállalatnak.