Moore Bush-ellenes filmjét csak felnőttek nézhetik

2004.06.14. 15:54
Az 57. Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma díjjal jutalmazott Fahrenheit 9/11 című filmet a jövőben 17 éven aluliak csak szülő, vagy nevelő kíséretében tekinthetik meg - közölte vasárnap este az amerikai filmforgalmazók szövetsége (MPAA). Moore szerint ez igazságtalan, tekintve, hogy lehetséges, hogy 15-16 éves önkéntesek teljesítenek maholnap Irakban katonai szolgálatot.
A Motion Picture Association of America ugyanis "R" (restricted, azaz korlátozott kategóriába sorolta a Michel Moore rendezte filmet. Indoklásában a MPAA azt hozta fel, hogy a dokumentumfilm "erőszakos" képeket közöl és "nyelvezete is indokolja a korlátozást".

Az "R" kategóriába sorolás "teljességgel indokolatlan" - kommentálta a döntést Tom Ortenberg, a Lions Gate Films elnöke és bejelentette, hogy "sürgősséggel fellebbez" a döntés ellen, mivel a tervek szerint a film június 25-én kerül az amerikai mozikba.

"Sajnálatos módon nagyon is lehetséges, hogy 15-16 éves önkéntesek jelentkezzenek katonának, akik az elkövetkező két évben Irakban teljesítenek majd szolgálatot. Ha elég idősek ahhoz, hogy kockára tegyék életüket, akkor minden bizonnyal megérdemlik, hogy megtudhassák, mi megy végbe Irakban" - jelentette ki a korlátozó intézkedésről Michael Moore, a film rendezője.

Díjnyertes alkotásában, a Fahrenheit 9/11-ben Moore, az amerikai dokumentumfilm fenegyereke az iraki háborút bírálja, leírja az Egyesült Államok háborúba lépéséhez vezető folyamatot, a terrorizmus elleni harcot, és a Bush-család valamint a szaúdi olajsejkek - közöttük Oszama bin-Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - közötti családi kapcsolatokat boncolgatja.