Nyolc magyar film megy Karlovy Varyba

2004.06.15. 16:50
Nyolc magyar film szerepel az idén a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon; két alkotás a versenyprogramban indul a július 2-án kezdődő 39. seregszemlén - tájékoztatta Papp Csaba, a Magyar Filmunió munkatársa kedden az Indexet.
A 34. Magyar Filmszemle fődíjas játékfilmje, Janisch Attila Másnap című alkotása mellett Nemes Gyula rendezése, A mulandóság gátja indul a versenyprogramban, utóbbi a dokumentumfilmek között - közölte Papp Csaba. Karlovy Vary 1946 óta ad otthont Közép-Európa egyetlen A-kategóriás fesztiváljának.

A fődíjért versenyző játékfilmeket az idén is több ezer, a világ minden tájáról benevezett alkotás közül választották ki. A Kristály Glóbusz odaítéléséről ezúttal az Al Ruban amerikai filmkészítő által vezetett zsűri dönt.

Papp tájékoztatása szerint a berlini fesztiválon bemutatott és díjazott Dealert, Fliegauf Benedek rendezését a Függetlenek Fóruma szekcióban láthatja a cseh fesztivál közönsége, míg a Cannes-ban ifjúsági díjat nyert Kontrollt, Antal Nimród alkotását a Variety című szaklap filmkritikusainak választottjaként mutatják be. Steven Lovy filmje, a Mix a fesztivál Nyugat Keletje elnevezésű programjában lesz látható.

Az idén külön szekciót szentelnek Karlovy Vary-ban a táncművészet, a kortárs koreográfia filmképi megjelenítésének. A Tánc a kamerának című válogatásba Grunwalsky Ferenc Ladányi Andreával készített Táncalak című rendezése és Tolnai Szabolcs Nagy Józsefről készített, Egy ismeretlen naplója című portréfilmje került be.

A fesztiválon látható lesz Fábri Zoltán Körhinta című filmjének felújított változata is. Az 1955-ben, Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével készült alkotást a Magyar Nemzeti Filmarchívum két év alatt restaurálta.