Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Nem díjazzák a Mátrix látványvilágát

2003.12.23. 11:42
A vizuális effektekért járó Oscar-díj esélyesei közül kiesett a Mátrix-Forradalmak, holott 1999-ben a trilógia első része volt a kategória győztese. A szakma és forgalmazó Warner Bros megdöbbent, a bizottság viszont úgy érezte: ezeket a trükköket már látta valahol.
Kiválasztották azt a hét filmet, amelyből január 15-én a legjobb vizuális effekt három Oscar-jelöltje kikerülhet. A jelölt filmek többségének látványvilágáért az Industrial Ligh & Magic (ILM) a felelős.

Bár a kimaradtak között van az Eddy Murphy főszereplésével készült The Haunted Mansion című horror-vígjáték és a Bo Welch rendezésében készült The Cat in The Hat című fantasztikus film, a Mátrix Forradalom kihagyása döbbentette meg legjobban a szakmát (a Warner Bros forgalmazóról nem is beszélve). Azt hitték, hogy a végső küzdelem a Mátrix és A Gyűrűk Ura befejező része között dől majd el. A bizottság indoklása szerint az új rész effektjei nem tértek el a Mátrix első epizódjában már látottaktól.

Digitális kaszkadőrök

Az ILM-filmek nominált sora: a képregényből készült Hulk, a Russel Crowe főszereplésével készült Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán, a szintén képregényfilm folytatása, a Pán Péter, A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka és a Terminator 3. - A gépek lázadása.

Az X-Men 2 effektjeit a Cinesite, A Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmét pedig a rendező, Peter Jackson alapította Weta készítette.

A hét jelölt január 15-én méretik majd meg, mikor 15 perces összeállításukat levetítik az Akadémia 200 fős közönsége előtt. A három nominált film címét január 29-én hozzák nyilvánosságra.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.