Emma
3 °C
10 °C

Nem díjazzák a Mátrix látványvilágát

2003.12.23. 11:42
A vizuális effektekért járó Oscar-díj esélyesei közül kiesett a Mátrix-Forradalmak, holott 1999-ben a trilógia első része volt a kategória győztese. A szakma és forgalmazó Warner Bros megdöbbent, a bizottság viszont úgy érezte: ezeket a trükköket már látta valahol.
Kiválasztották azt a hét filmet, amelyből január 15-én a legjobb vizuális effekt három Oscar-jelöltje kikerülhet. A jelölt filmek többségének látványvilágáért az Industrial Ligh & Magic (ILM) a felelős.

Bár a kimaradtak között van az Eddy Murphy főszereplésével készült The Haunted Mansion című horror-vígjáték és a Bo Welch rendezésében készült The Cat in The Hat című fantasztikus film, a Mátrix Forradalom kihagyása döbbentette meg legjobban a szakmát (a Warner Bros forgalmazóról nem is beszélve). Azt hitték, hogy a végső küzdelem a Mátrix és A Gyűrűk Ura befejező része között dől majd el. A bizottság indoklása szerint az új rész effektjei nem tértek el a Mátrix első epizódjában már látottaktól.

Digitális kaszkadőrök

Az ILM-filmek nominált sora: a képregényből készült Hulk, a Russel Crowe főszereplésével készült Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán, a szintén képregényfilm folytatása, a Pán Péter, A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka és a Terminator 3. - A gépek lázadása.

Az X-Men 2 effektjeit a Cinesite, A Gyűrűk Ura - A király visszatér című filmét pedig a rendező, Peter Jackson alapította Weta készítette.

A hét jelölt január 15-én méretik majd meg, mikor 15 perces összeállításukat levetítik az Akadémia 200 fős közönsége előtt. A három nominált film címét január 29-én hozzák nyilvánosságra.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft