Meghalt Alan Bates

2003.12.29. 11:08
A Gosford Parkban is szereplő Sir Alan Bates egy londoni kórházban, szombaton este hunyt el. Az egy éve lovaggá ütött világhírű brit színészt 69 évesen győzte le a rák.
Legutóbb Robert Altman kosztümös drámájában, a tavaly bemutatott Gosford Parkban Mr. Jennings, a lakáj szerepében láthattuk, előtte Mel Gibson partnereként Claudiust alakította a Hamletben.

Több mint ötven filmben szerepelt. 1960-ban mindjárt a kor legnagyobb színésze, Laurence Olivier oldalán kezdett filmezni a The Entertainer című alkotásban.

A nagy filmes szerepeit a karrierje első évitzedében játszotta: a Szerelmes asszonyokban meztelenül birkózott Oliver Reeddel, Zorba, a görögben angol írót, a The Fixer című filmben orosz zsidót alakított. Ez utóbbiért Oscar-díjra jelölték.

Bates a brit dühöngő ifjúság egyik jeles alakja, legünnepeltebb színpadi tehetsége volt. 1956-ban épp a Dühöngő ifjúság című színmű főszerepében hívta fel magára a figyelmet, majd öt évtizedes pályája során számtalan Shakespeare- és Csehov-hőst is alakított.

II. Erzsébet angol királynő éppen egy éve, a hagyományos újévi kitüntetések keretében ismerte el Bates érdemeit az angol színház és film terén.