Mi lettünk Hollywood Malajziája

2013.02.07. 09:41 Módosítva: 2013.02.07. 10:27
A magyar filmesek közül jó éve a külföldi vezetőséggel dolgozó Mid Atlantic szervizcégnek lesz, illetve a magyar vezetőségű Pioneer Productionnek. Ha a magyar játékfilmes rendezők forgatása lassan is indul be, bérmunkákban a szervizcégeken keresztül kapnak munkát rendesen idén is a szakembereink. Továbbra is igénybe lehet venni az adókedvezményeket: a forgatás költségének húsz százalékát térítik vissza Magyarországon a külföldi gyártócégeknek is.
Jonathan Rhys Meyers
Jonathan Rhys Meyers
Fotó: IMDb

Februárban kezdték gyártani a kettős életű vámpírról szóló, tízrészes Dracula-horrorsorozatot, a korábban kosztümös szerepekből is (Tudorok) ismert Jonathan Rhys Meyers-szel a főszerepben, erősítette meg Adam Goodman, a budapesti székhelyű Mid Atlantic Films szervízcég vezetőproducere az információt az Indexnek. Ez a legnagyobb szervizcég itthon, tavaly a Borgiák 3. évada és a Die Hard magyar munkálatait intézték.

A sorozatnak információink szerint 5,7 milliárd forint a magyarországi költése (20 millió euró), ami nem rossz: a szereposztástól tekintve (Katie McGrath és Nonso Anozie) ez egy jól megkreált produkciót sugall. Mint már megírtuk, a forgatáshoz a Mid Atlantic castingcége, a Facebox Team keres statisztériát.

Májustól kezdik itthon a The Thracian Wars című képregényen alapuló legújabb Herkules filmet. A Dwayne Szikla Johnson főszereplésével készülő mozi egy realisztikus feldolgozása lesz a klasszikus mitológiai történetnek, de mint Goodman elmondta, egyelőre külföldi színészek kaptak csak helyet a stábban. Ami logikus, hisz még nem volt magyar casting. Információink szerint ez lesz idén a legdrágább mozi itthon, a rákospalotai Raleigh stúdióban forog majd.

2012-ben hárommilliárdos visszatérítés

Tavaly öt, akkor már forgó magyar játékfilm gyártásához összesen 673 milliós támogatást ítéltek a producereknek filmgyártásra, amit közvetlenül a Filmalaptól várhatnak. A közvetett, adókedvezményes támogatásban 2012-ben a 2011-es összeg fele, hárommilliárdos visszatérítési igazolást adtak ki a Filmirodánál a magyar és külföldi produkcióknak. Eszerint 15 milliárd forint a hat nálunk készített külföldi film tavalyi összköltségvetése a 2011-es 30 milliárddal szemben, de ezeknek a technikai elszámolása még folyik.

Adam Goodman úgy nyilatkozott, még nem eldöntött, folytatják-e a 3 évadot megélt Borgiákat. Az amerikai Showtime csatorna még valóban nem döntött a 4. évad berendeléséről, hisz még a tavaly forgatott 3. évad se került adásba, így nem tudni hogy a nézettség megfelelő lesz-e. Ami tény, hogy Etyeken lefoglaltak egy komplett stúdiót (egyéb kiszolgáló egységekkel, raktárépületekkel), és külső helyszíneket is építettek már az első évadnál is, egyszóval vagy itt folytatják, vagy sehol.

A Kemény Ildikó vezette Pioneer Production-cég is forgat bérmunkákat, kábé egymilliárd forintos költésű projekteket: a Strike Back 4 (Cinemax-Sky sorozat) és a The Selection (Warner Brothers pilot) című terveknek az előkészítése folyik. A cég eddig az HBO Társas-játék sorozata mellett tavaly olyan bérmunkákban vett részt, mint a The Debt Helen Mirrennel. Az idei terveikről még azt tudjuk, hogy január végén kezdték el a The man who would be Bond (Az ember, aki Bond lenne) című négyrészes sorozatot. A Sky Entertainment megrendelésére készülő széria Ian Flemingről, James Bond megalkotójáról szó, akinek élete hasonlóan eseménydús és szexuálisan túlfűtött volt, mint a híres regénysorozata. Információink szerint a Társas-játék 2. évada is készül idén.