XXXI. Magyar Filmszemle

2000.04.02. 20:00
A versenyfilmként nevezett nagyjátékfilmek közül Gödrös Frigyes Glamour, illetve Fonyó Gergely Kelj fel Jancsi című filmje nyerte el a fődíjat a 31. Magyar Filmszemlén. A játékfilmes zsűri döntése alapján rendezői díjat kapott Jancsó Miklós az Anyád! A szúnyogok című filmjéért. A zsűri különdíjjal jutalmazta Deák Krisztina Jadviga párnája című alkotását, a hiteles látványvilág megteremtéséért. Ugyancsak különdíjban részesítette a zsűri Klöpfler Tibort az El Nino című film rendezéséért.

Az elsőfilmesek versenyében Mundruczó Kornél, a Nincsen nekem vágyam semmi című alkotásával nyerte el a zsűri díját. A kísérleti és kisjátékfilmek kategóriájában a kísérleti filmek közül Szolnoki József pannon halom című filmje nyerte el az elismerést.

  KÜLÖNDÍJAK:  
 

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nemzetközi zsűrije is Gödrös Frigyes Glamour című filmjét találta a legjobbnak,: 25 millió forintos díjjal jutalmazták. Szintén 25 millió forintos díjat ajánlott fel az ORTT az elmúlt évben legtöbb nézőt vonzó alkotásának, amelyet Sas Tamás Kalózok című filmje nyert el.

A szemlére meghívott külföldi kritikusok díját, a Gene Moskowitz-díjat Szabó István A napfény íze című, már három európai filmdíjjal is kitüntetett alkotása kapta. Szabó István filmje nem a versenyprogramban szerepelt, hanem információs vetítésen mutatták be a nemzetközi szakembereknek.

A szemle közönségének véleménye szerint a legjobb szemlefilm Buzás Mihály A kis utazás című filmje volt.

A Mozisok Országos Szövetségének közönségdíjas filmje (a tavalyi évben felméréseik szerint a legtöbb nézőt vonzó alkotás) Koltai Róbert filmje, az Ámbár tanár úr lett. A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóinak Nyakkendő díját Tallér Zsófia, a főiskola legkedveltebb tanára kapta.

A Budapest Film felajánlása alapján a legszerencsésebb nézőt is kisorsolták, aki egy egész éves - a Budapest Filmhez tartozó mozikba szóló - mozibérletet kapott.

 

A kisjátékfilmek között megosztott díjat kapott Szaladják István az Aranymadár, és a Stefanovics Angéla-Kálmánchelyi Zoltán-Végh Zsolt alkotói hármas az Uristen@menny.hu című film elkészítéséért.

A játékfilmes zsuri döntése szerint operatőri díjat kapott Nagy András a Balra a Nap nyugszik című filmben nyújtott munkájáért. Forgatókönyvírói díjban részesítette a zsuri Tar Sándort, az Egyszer élünk című film szövegkönyvéért.

A legjobb női alakítás díját Temessy Hédi, a Film ... című produkcióban nyújtott alakításával érdemelte ki. A legjobb férfi alakítást Darvas Iván nyújtotta, a Film ..., és a Morel fiú címu filmekben játszott szerepeivel.

A zsűri színészi különdíjat adományozott Szarvas Józsefnek, az Egyszer élünk és az Életbevágó című filmekben nyújtott alakításáért. Színészi különdíjat kapott Tóth Ildikó, a Jadviga párnája és az El Nino címu filmekben játszott szerepeiért.

Mikrofon-díjat (hangmérnöki díj) ítélt oda a zsűri Kovács Györgynek, a Glamour, illetve az Egyszer élünk című filmekben végzett munkájáért. Aranyolló-díjat (vágói díj) adományozott a zsuri Szentandrási Évának A mi szerelmünk című film vágásáért.

A 31. Magyar Filmszemle nem fikciós zsurijének hétfoi döntése alapján a szemlére versenyfilmként nevezett dokumentumfilmek közül fődíjat kapott Almási Tamás a Szerelem első hallásra című munkájáért. Rendezői díjat ítélt meg a zsűri Szekeres Csabának, a Rom és virág című dokumentumfilmért. Operatőri kategória-díjban részesült Körtési Béla az S immár itt vagyok című filmben végzett munkájáért.

Rendezői kategória-díjat kapott Salamon András, a Jonuc és a koldusmaffia című munkájának elkészítéséért. A dokumentumfilmes zsűri oklevelet adományozott Kőszegi Editnek és Szuhai Péternek, a Történetek a boldogulásról című közös munkájukért.

A fődíjak és a különböző elismerések, illetve a különdíjak átadása után a 31. Magyar Filmszemle Szabó István A napfény íze címu alkotásának vetítésével zárult.