Puccsal vádolja a bukott kormányt Almodovar

2004.03.18. 12:18
A kétszeres Oscar-díjas rendezőt rágalmazás miatt bepereli a leköszönt miniszterelnök. Almodovar szerint ő soha nem mondta, hogy amit állít, az igaz is.
Spanyolország leköszönő kormánypártja bejelentette, hogy bepereli Pedro Almodovar filmrendezőt, aki a választások előtt azt állította, a Néppárt veresége esetén puccsal tartotta volna meg a hatalmat, írta az MSNBC internetes lap. Ignacio Calabuig szóvivő elmondta, hogy a rendező ellen rágalmazásért indít vizsgálatot a madridi bíróság.

Puccs lesz, figyeljétek csak meg! Mint ismeretes, a Jose Maria Aznar vezette Néppárt a várakozásokkal ellentétben elvesztette a hétvégi spanyol választásokat, nem kis részben a 201 halálos áldozatot követelő madridi merényletnek köszönhetően, amelyet a választók a kormány Irak-politikájával hoztak összefüggésbe.

Szexuális zaklatás után puccs

Almodovar vádjai legfrisebb filmje, az egyházi intézményekben folyó szexuális zaklatás témájával foglalkozó "Bad Education" bemutatóján hangzottak el. A rendező a vetítésen tartott beszédében elmondta: úgy hallotta, a Néppárt a választáok estéjén hatalomátvételre készül.

"Borzalmas lenne, ha ez megtörténne" - idézte az El Mundo címlapján a bátor kijelentést. Másnap Angel Acebes belügyminiszter "nevetségesnek" és "koholmánynak" minősítette Almodovar szavait, miközben baloldali ellenfele, Jose Luis Rodriguez Zapatero óvatosan annyit mondott: ő maga is hallotta a pletykát, de azért nem tulajdonított neki nagy jelentőséget.

A kétszeres Oscar-díjas Almodovar védekezésül arra hivatkozott, hogy "csak egy pletykát adtam tovább", de soha nem állította, hogy ez igaz is.