Mézga Géza és a Nyócker is milliókat kapott

2004.06.02. 16:00
Az új Mézga-darab, Jankovics Marcell végeérhetetlen sorozata és a józsefvárosi digitalizált animációs film is kapott támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) idei animációs pénzosztásán. A pénz harmadát a Pannónia vezetőinek cégei által tulajdonolt Ma-Ra Kft kapta, fiatal rendezők pedig idén is alig jutottak pénzhez. Az animációügyben a játékfilmek 1,7 milliárd forintos kereténél azonban nagyságrendekkel kevesebb pénzről, 235 millió forintról van szó.
Az MMK Animációs Szakkollégiuma kihirdette gyártási pályázatainak döntéseit. A pannóniások a Pannónia vezetőinek cégei által tulajdonolt Ma-Ra Kft. neve alatt a támogatás harmadát elnyerték: összesen 71,8 milliót ebből 41,8 milliót rövidfilmekre, 30 milliót pedig egy egész estésre. A második legnagyobb összeget (29 milliót) a Kecskemétfilm kapta (14 milliót rövidfilmekre, 15 milliót pedig nagyfilmre), a harmadik legnagyobb támogatás (20 millió) a Cinemon Szolgáltató Kft.-nek jutott (15 millió rövidfilmekre, 5 pedig egy egész estés alkotásra) - áll a Kattintson a Nyóckerre! "A Macskafogó óta nem volt a mozikban magyar egész estés animációs közönségfilm" - mondta Novák Erik, a pályázati támogatást elnyert Nyócker című animációs film producere az Indexnek, jelezve, hogy az 1986-ban bemutatott nagy sikerű munka nyomdokaiba lépnének. Az idei 70 milliós egész estés támogatásból Novák Erik pénzügyi irányításával egy darab "tökéletes, szélesvásznú, animációs mozit" készítenek, míg a Közalapítvány ugyanekkora összegű támogatást négyfele osztott.

Míg Jankovics Marcell 1989-ban elkezdett Ember Tragédiájának VII. epizódja harmincmillió forintot, a Kecskemétfilm mezében Szilágyi Varga Zoltán A Jókedvű örmény temetésére című filmje tizenötöt kapott, addig tízmilliót tehet a hetvennyolc milliós összköltségvetésébe a Nyócker producere, aki az Indexnek elmondta: így már nincs hiányuk.

A Nyóckerhez ugyanis nem most kezdtek pályázni. Az MMK-tól ezt megelőzően már húszmilliót kaptak az idei játékfilmes gyártási támogatáson, a tavalyin nyolcat, negyvenmillió forint állami kölcsönért pedig Novák nyolcvanezres látogatottságot is aláírt (ha teljesítik az ígért nézőszámot, nem kell visszafizetniük a pénzt.) Bár, mint mondta, animációs nagyjátékfilmek hiányában nem tudott mihez viszonyítani. Novák éppen azért reménykedik a sikerben, mert az egész estés magyar animáció magában is unikum: "de unikum a józsefvárosi gettó-téma és a számítógépes vizualitás is."

Sok kicsi film, kevés fiatal rendező

Rövidfilmekre 165 milliót osztott idén a Közalapítvány, ebből a Ma-Ra Kft. animátorai 41,8 milliót kaptak. Közülük is a képzőművészből animátorrá vált Orosz István kapta a legtöbbet (tizenötöt) az Útvesztő című filmjére, és a Cinemon Szolgáltató is ennyit kapott a hét részes Maszkabálra. A Kecskemétfilm animátorai tizennégy milliót kaptak, közülük a Csodaszarvast jegyző Richly Zsolt - a Kockásfülű nyúl alkotója - A hetvenkedő Sünre hármat. A Studio Exist Kft. keretein belül a Macskafogó rendezője, Ternovszky Béla a Mézgára kilencet fordíthat.

A listát végigtekintve egyébként szembetűnő, hogy körülbelül a támogatás felét az ötven feletti rendezők kapták. A fiatalok közül - Gauder Áronon (Nyócker) és a Ma-Ra Kft. néhány rendezőjén (akiknek kisebb összegeket ítéltek) kívül - szinte csak a Rambós Neo klippel elhíresült Pál Balázs (3Vadállat), az Iparművészetin is tanító