Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Mészáros Péter megnyerte az Aranypálmát

2002.05.26. 21:31
Kapcsolódó cikkek (2)
Megnyerte az 55. Cannes-i filmfesztivál rövidfilm kategóriáját Mészáros Péter Eső után című hatperces alkotása. Magyar film utoljára az 1996-os Cannes-i fesztiválon nyert hasonlóan rangos díjat, akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyert.
Mészáros Péter a díj átvételekor először magyarul mondott köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a film létrehozásában, s akik Cannes-ban és odahaza együtt drukkoltak a film sikeréért. Köszönetét nyilvánította a zsűrinek, megjegyezve, hogy nem számított a győzelemre. A zsűri, melynek elnöke Martin Scorsese amerikai rendező, értékelésében kiemelte, hogy a film forgatókönyve és a dialógusok is a rendező keze munkáját dicsérik.

A rövidfilmes kategóriában a zsűri díját megosztva kapta a kanadai Jesse Rosensweet The Stone of Folly, illetve az indiai Manish Jha A Very Very Silent Film című művéért.

A legrangosabb nemzetközi filmmustrán idén két magyar film szerepelt: Mészáros műve mellett Forgács Péter Bibó breviáriumát a Rendezők két hete versenyen kívüli programján mutatták be, nagy sikerrel. Elismerő kritikikák jelentek meg róla a legrangosabb lapokban, köztük a Le Monde-ban. (Mészáros filmjét csak e hét végén vetítették.)

Cannes-ban legutóbb 1996-ban, a 49. fesztiválon avattak magyar győztest a rövidfilmek versenyében. Akkor Iványi Marcell Szél című alkotása nyerte el az Aranypálmát.

Cinematrix

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.