Arany Békát kapott a Bánk bán-film

2002.12.10. 16:32
Káel Csaba filmjét is díjazták a lengyelországi Lodzban tartott Camerimage fesztiválon. A világ egyik legjelentősebb operatőri seregszemléjén megjelent Ken Loach, Tim Roth és Francis Ford Coppola is.
Káel Csaba filmje, a Bánk bán kapta az Arany Béka-díjat a lengyelországi Lodzban megrendezett Camerimage fesztivál december 7-i záróünepségén. A világ egyetlen filmoperatőri seregszemléjeként ismert Camerimage fesztiválon Zsigmond Vilmos, a film operatőre vette át az elismerést.

Az Arany Békát a legjobb operaadaptációért kapta a Bánk bán-film. A díjak odaítéléséről az öttagú főzsűri - Kovács László, Dante Spinotti, Adam Greenberg, Franco Di Giacomo és Koltai Lajos - döntött, de Billy Williams (Gandhi) és John Mathieson (Gladiátor) operatőrök is segítették munkájukat.

A fesztivál életműdíját Freddie Francis (Dűne, Elefánt ember, Rettegés foka) kapta. Az operatőr legjobb munkáit bemutató retrospektív vetítéssorozatban olyan filmek szerepeltek, mint Carel Reisz klasszikusa, a Szombat este, vasárnap reggel.

A fesztiválra minden évben ellátogatnak a világ leghíresebb operatőrei és filmesei. Idén a képmestereken kívül Ken Loach, Volker Schlöndorff, Francis Ford Coppola, Andrzej Zulawski és Bertrand Tavernier filmrendezők illetve Irene Jacob és Tim Roth színészek is jelen voltak.