Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Vér, trágárság, vadkelet

2004.09.15. 08:17
Mi történik, ha a Pogány madonnát keverjük a Blöffel? Honnan ismeri Bujtor Csöpi a részeg Guy Ritchie-t? Árpa Attila legújabb és első filmjén, az Argón egyaránt elmosolyodik Görög Zita és Koltai Lajos, miközben nem derül ki, mit akarnak a prostituáltak a háttérben és mi a történet vége.
Bujtor Csöpi elérzékenyült, mert eszébe jutott, hogy alatta, a Balatonon egyszer majd megépítik a szigetet, kaszinókkal, fényekkel, és minden olyan lesz, mint egy hetvenes évekbeli filmen, amit olaszok forgattak Kaliforniáról. Ő akkor azonban már csak egy emléktáblával lehet jelen: "A szigetet kitalálta Bujtor István, a magyar Bud Spencer." Aztán - miközben egy helikopterről lógó kötélen tovább suhant a sötét tó felett - hirtelen arra gondolt, azért mégiscsak ő az a magyar színész, aki legtöbbször szerepelt helikopterről lógó köteleken.

Tekintse meg a képeket!
Derűsen ereszkedett alá a jó fekvésű tihanyi villa kertjébe, nem messze a nyugágytól, amiben Guy Ritchie hevert két stampedli barackpálinkának és némi kóser szilvának köszönhető lezserséggel.

Bujtor Csöpi megértően nézett a neves angol rendezőre, mert tudta, karrierjét végleg derékba törte, hogy családi okokból Madonnát is szerepeltette filmjeiben. Tudta, hogy Ritchie-t rövid kelet-európai tartózkodása alatt ráadásul átverte egy pénzváltó, feltörték, majd ellopták a kocsiját, a maradék pénzén pedig csikóbőrős kulacsot vett, amiről később kiderült, hogy műanyagból készült. "Az azért vicces, hogy itt mennyi kurva áll az utak szélén" - jegyezte meg fanyar mosollyal a neves angol rendező.

Röhögés és celebritik

Nem, kedves olvasó, a jelenet nem szerepel Árpa Attila legújabb és első filmjében. Alapos okunk van azonban feltételezni, hogy az Argo ötlete a fenti körülmények közt születhetett. A történetben szereplő három banda ugyanis éppen úgy vágtat keresztül-kasul az országon, mint a fékezett habzású nyolcvanas években Bujtor Csöpi a Balatonon, az általa írt Pogány madonna főszerepléban. Igaz, a magyar Bud Spancer görög aranyszobrot, és nem egy Pannónia-korabeli kincset üldözött a nemzetközi érdeklődés kereszttüzébe került magyar ugaron.

A neo-Pogány madonnát aztán a pénz hiányában az országban ragadt Guy Ritchie tette a XXI. századdal kompatibilissé. A versenyfutás például nem jók és rosszak, hanem válogatott jópofák közt zajlik, ahogy az már bevált a Blöffben meg a Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacsőben is.

A bunkó biztonsági őrök csapatában az agyatlan kopaszon, az álkemény, külvárosi lúzeren és a belesodródott panelprolin lehet röhögni. A nagymenők high-tech cuccokkal dolgoznak, a laza geek kezeli őket, közben a hidegvérű, szótlan gyilkos kamiont vezet, az elpuhult, öltönyös főnök meg minduntalan megrökönyödik a magyar valóságon. Aztán vannak még a hajszáról mit sem tudó, pitiáner ügyeikkel kavaró kisgengszterek, a háborús bűnös, a csinos újságírónő, a beszívott történészzseni és további arcok, akiken szintén lehet röhögni.

A Guy Ritchie-alapcsomagnak a sok szálon futó történet mellett úgy tűnik tartozéka volt a Blöffben szabadalmaztatott képi világ is: a szereplők körül keringő kamera, a vicces lassítások, a vicces gyorsítások, a vicces beállítások és a rövid flashbackek, amikben jellemzően gonosz emberek néznek a kamerába vicces pofával. Invenciót a dadaista szeszéllyel szerepeltetett útszéli prostituáltak jelentettek, ott integettek szinte minden jelenet hátterében, de szerepük végül is nem volt.

Siker és gyanú

Katt a képre!
"A nagy művészek utánoznak, a zsenik lopnak" - érvelt később a film mellett egy állítólagos Picasso-idézettel Nagy Kriszta Tereskova, aki kérte még, hogy írjam le, festménye révén híresült el Árpa Attila. És bár ha bonmot-król van szó, akkor inkább Oscar Wilde, azt mégis leszögezhetjük, az Argo erősnek mondható a magyar közönségfilmes mezőnyben. Igaz, a magyar közönségfilmes mezőny olyan filmekből áll, mint a Szeszélyes évszakok humorával operáló Magyar vándor, az álprovokatív Mix, a gyönge Luc Besson-utánérzés Kontroll vagy az érthetetlenül magas nézőszámot produkáló, langyos Valami Amerika.

Az Argo várhatóan tehát siker lesz, mert bár egy szakember azt állította, az operatőri munka csapnivaló volt, a feszes vágás, a zenével felpörgetett jelenetek és a meglepő kameramozgások erről elterelik a figyelmet, így a film után még Görög Zita is lelkesen nyilatkozott a végeredményről, noha nemrégiben még a Playboynak sem volt hajlandó teljesen kitárulkozni. A mellettem ülő Koltai Lajos pedig kétszer elmosolyodott a film alatt, habár kérdésünkre aztán inkább elhallgatta véleményét.

Zsírpapír

Hogy az Argóban nem volt benne Ritchie és Bujtor keze, végül is a film körül rendezett felhajtás tette egyértelművé. A médiába jól beágyazott Árpa premiervetítésén kedd este annyi celebriti jelent meg, hogy a MOM Park multiplexének termei mellett hirtelen ki kellett bérelni egy másik mozit is. A rendező még a botránykönyvével földbe döngölt RTL Klubot is megnyerte támogatónak, noha egykori kreatív igazgatójuk közben a konkurenciának dolgozik. A sajtó meg hónapok óta az ügyesen adagolt híreken és álhíreken rágódik.

Árpa ötlete, a vadkeleti mozi tulajdonképpen nem zsákutca, különösen, hogy a koncepcióhoz rendelkezésre állnak a szükséges arcok is: Nagy Feró, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Lajos és Kiss József különösebb lelkesedés nélkül is hozzák a formát. A film újrafelfedezettje, Oszter Sándor pedig bizonyítja, hogy senki sem tűnik el alaptalanul a mozivászonról. Alakításával valószínűleg még a Barátok köztből is kirúgnák.

A rendező azonban nem bízott eléggé a magyar vadkeletben, a zsánerekben, a trágár szlengben. Biztosra akart menni, ezért zsírpapírral másolta át az Argóba ismert kultfilmek menőnek gondolt megoldásait, a Kill Billből például azt, hogy a filmnek valójában nincs vége. Pedig tudnivaló, a vadkeleten nem lehet biztosra menni.

Argo - színes magyar akcióvígjáték, 103 perc, 2004

Rendező: Árpa Attila
Forgatókönyvíró: Trunkó Bence, Huszár Péter
Operatőr: Christoph Vitt
Zene: Nemes Csaba
Vágó: Váradi Zoltán

Szereplők:
Kovács Lajos
Oszter Sándor
Görög László
Nagy Feró
Ruttkay Laura
Jáksó László
Mucsi Zoltán
Csuja Imre
Scherer Péter
Steiner Kristóf
Honti György

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!