Vilma
-8 °C
3 °C

Kamu, hogy letölthető Árpa filmje?

2004.08.24. 17:03
Árpa Attila Argo című filmje a forgalmazó szerint kalózmásolatokon terjed az interneten. Árpa Attila cáfolja, hogy reklámfogás lenne a közlemény, ami figyelmeztet, hogy bűncselekmény a még be nem mutatott film letöltése.
Felhívást tett közzé Árpa Attila filmjének forgalmazója, amelyben figyelmeztet, hogy a magyar törvények szerint bűncselekménynek minősül egy műalkotás közzététele az alkotók beleegyezése nélkül. A sajtónak eljutatott rövid közlemény szerint a szeptember 16-án bemutatásra kerülő vígjáték egy kópiája, illetve a film négy betétdala eddig tisztázatlan körülmények közt, 2004. augusztus 19-én került fel a világhálóra, ahonnan most is letölthető.

Az Argo stábjának felhívása
Kérjük, hogy tekintettel az alkotók szerzői jogaira ne töltse le Árpa Attila ARGO című filmjét az internetről!

Tudomásunk szerint a szeptember 16-án bemutatásra kerülő vígjáték egy kópiája, illetve a film négy betétdala 2004. augusztus 19-én került fel a világhálóra, egyelőre tisztázatlan körülmények között. A szerzői jogok ilyen jellegű megsértését a törvény szigorúan bünteti! Az 1999. évi LXXVI. törvény 10. és 11. paragrafusának alapján az ARGO illegális letöltése BŰNCSELEKMÉNYnek minősül, így magas pénzbírságot vonhat maga után."

A közlemény az 1999. évi LXXVI. törvény 10. és 11. paragrafusára hivatkozik, amely a művek nyilvánosságra hozatalát szabályozza, és többek közt kimondja, hogy a szerző határoz arról, hogy műve nyilvánosságra hozható-e, illetve, hogy a mű lényeges tartalmáról csak a szerző engedélyével szabad a nyilvánosság számára tájékoztatást adni.

Az Index megkereste Túróczi Zoltánt, az Argo sajtófőnökét, aki kérdésünkre elmondta, hogy ők jutatták el a közleményt a forgalmazóhoz, miután ismerőseiktől hallották, hogy a film letölthető különböző fájlcserélő-programok segítségével, de ő maguk nem találkoztak a kalózkópiával. Az Index körülnézett a legnépszerűbb fájlcserélő programokkal, de se a Soulseek, se a Kaaza, se a DC++ magyar hubjain nem találta meg az Argot.

Piti reklámfogás volna

Árpa Attilát az utómunka stúdióban érte el az Index. A rendező elmondta, hogy ő maga csak a forgalmazótól hallott az ügyről, nem látta az illegálisan terjedő kópiát. Így csak következtetéseit osztotta meg velünk, miszerint nem kerülhetett ki a teljes és végleges film, hiszen az utómunkák jelenleg is folynak. "Egy nyers változatról lehet szó, de előfordulhat, hogy csak néhány jelenet került ki" - vélte Árpa.

Egy film olyan sok helyen megfordul az utómunkák során, hogy nehezen kideríthető, ki állhat az ügy mögött, mondta az Argó rendezője. Mivel az Index hiába kereste az interneten a filmet, érdeklődtünk a forrás iránt, de Árpa erre sem tudott választ adni. A forgalmazó egy filmcserélésekkel foglalkozó fórumon olvasta: valaki kereste az Argo letölthető változatát, mire egy másik valaki ígéretet tett, hogy estére megszerzi a filmet.

Mivel egy ilyen beszélgetés kissé súlytalannak tűnt a forgalmazó riadalmához képest, felvetettük, hogy esetleg az Argo előre tervezett gerilla marketingjével állunk szemben. Árpa azonban cáfolta ezt, mondván: ha kikerül a film, vagy akár néhány jelenete, az számukra mindenképpen rossz. Ha pedig nem kerül ki, akkor csupán egy "piti", hozzá méltatlan reklámfogásnak tartaná mindenki a felhívást.

Árpa Attila korábban, a Való Világ producereként több alkalommal is botrányokkal próbálta növelni a valóságshow nézettségét. Például az első széria alatt, az esti összefoglaló műsorban két valóságshow-szereplő rajongói élő adásban összeverekedtek, de később kiderült, hogy az atrocitás előre megtervezett átverés volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.