Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Átlátszó

2000.09.26. 10:45
Egy ember, aki láthatatlan és ráadásul még bestiális gyilkos is: ez az alapötlete az ,,Árnyék nélkül" című - önmagát egyébként sci-fi-ként aposztrofáló - valaminek. Ha elég kreatívak vagyunk, thrillernek, akció-thrillernek, vagy akár sci-fi thrillernek is nevezhetjük ezt a másfél órás kínlódást a vásznon.
A maszk itt nem takar, hanem épp ellenkezőleg
Leszámítva egy kétperces jelenetet, akár azt is hihetnénk, hogy a szép emlékű M-Sat szelleme reinkarnálódik a vásznon. Persze csak első pillantásra, mert rögvest észleljük, hogy lényegesen több pénzből sikerült előállítani hasonló minőséget, sőt, még plakátra is futotta. Meg szlogenre, ami így szól: ,,Ne félj amíg látsz engem" és tényleg, amíg néztem a filmet, egyszer sem féltem, de nem biztos, hogy az alkotók is így akarták.

Hát persze, hogy nem. A plakát sziporkája ugyanis a történetre céloz, amelyben az egyik tudós - árnyalt jelleme miatt nevezzük őt Feketetudósnak - önmagán is kipróbálja a láthatatlanná tévő szert, majd megvadul.

A szert természetesen a Pentagon finanszírozta, szupertitkos kutatási program keretében fejlesztette ki a kutatócsoport, amelynek további karakteres tagjai: az Önállónőtudós, az Afroamerikaitudós, az Afrofehérbarátjatudós és természetesen Fehértudós, aki ugyan némiképp ostobább a Feketénél, viszont szebb nála. Tehát a beteg lelkű, de akkor még rendesnek látszó Feketetudós - pár napos tesztelés céljából - magába injekcióztatja a szert - és sem ő, sem a többiek sem sejtik, hogy milyen szörnyűségek fogják kezdetüket venni. Ugyanis, minő meglepetés, hiba csúszik a számításba, és Feketetudós úgy marad.

A film inkább szellemes mint ijesztő
Ennek eleinte nem örül annyira, de aztán ráérez a kukkolás és taperolás örömeire és a folytatás mellett dönt: esze ágában sincs többé visszaváltozni. (Szükségesnek tartom nyomatékosítani, hogy a film nem paródia, az alkotók láthatóan véresen komolyan gondolják.) Főszereplőnk akkor durvul be igazán, amikor rájön, hogy ex-e, az Önállónőtudós a Fehértudóssal kavar - a szerelmi háromszög és féltékenységi dráma újabb rém eredeti alkotóelem -, ráadásul a többiekkel karöltve azért küzdenek, hogy ő újra visszatérjen a látható emberi világba.

Innentől elszabadul a rettegés: a helyszín a föld alatt ezer emeletre lévő laboratórium, amelynek csapdába esett tagjait a rém egytől egyig le akarja mészárolni, ekképp biztosítva magának a taperolók és kukkolók vágyott biztonságérzetét.

Az alkotók részletes minősítése tökéletesen fölösleges, elég annyi, hogy passzolnak a történethez. A bevezetőben üdítő kivételként említett két perces jelenet - anatómiai jellegű számítógépes animáció segítségével - egy gorilla láthatatlanból újra láthatóvá válását mutatja be: ez annyira jó, hogy csak véletlenül kerülhetett be a moziba. Akárcsak mi, a nézők.

Árnyék nélkül
Hollow Man, 2000
színes feliratos amerikai sci-fi 112 perc,
rendező: Paul Verhoeven
szereplők: Elisabeth Shue

Kevin Bacon
Josh Brolin
Kim Dickens
Greg Grunberg
Joey Slotnick
Forgalmazza az InterCom

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.