175 millió az artmoziknak

2004.08.04. 16:15
Az idén mégsem csökkentették a 175 millió forintos támogatást, amit a kulturális tárca a vidéki és fővárosi artmozi hálózatának műszaki fejlesztésére fordít - közölte Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón.
Schneider Márta elmondta, a tavalyi 500 millió forintos beruházási összeg után, a takarékossági intézkedések miatt az ez évre szánt 175 millió forintos keret is csökkenni látszott, de a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a beruházási tartalék terhére tartani tudta az előirányzatot.

A tárca jövőre újra 500 millió forintos támogatást tervez a több éves fejlesztési program keretében - jegyezte meg. A támogatott mozik többsége az idén is vidéki filmszínház volt, a huszonhat nyertes pályázat közül hetet nyújtott be fővárosi mozi.

A helyettes államtitkár külön is megemlítette, hogy támogatást kapott a Mediawave Fesztiválnak otthont adó győri Hrabal mozi, valamint a szolnoki Tisza mozi, ahol a soron következő Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlét lehet megrendezni. A sajtótájékoztatót a filmtörvény által életre hívott Nemzeti Filmiroda helyiségeiben, a VII. kerületi Wesselényi utcában tartották, ahol - mint Taba Miklós igazgató elmondta - modern infrastrukturális hátteret alakítottak ki.

'Működik a Filmiroda'

Az intézmény igazgatói posztját június 4-e óta betöltő Taba az eddig végzett munkáról elmondta: "sikerült a szakma egésze számára pozícionálni ezt az intézményt , létrejött egy új hatóság, amely szabályozza a filmszakma működését". Az igazgató kitért arra, hogy a Nemzeti Filmiroda végzi el "egyfajta minimális reguláció alapján" a filmgyártó cégek és filmalkotások regisztrációját a közpénzek felhasználásának ellenőrzése végett.

Mint jelezte, eddig mintegy 200 cég és ugyanennyi film jelentkezett a filmszakmai regisztrációs rendszerbe; a jelentkezések elbírálása elkezdődött, a cégeket várhatóan a következő hetekben bejegyzik. A jogi és filmszakmai végzettségű szakember a filmtörvény legnagyobb "vívmányának" nevezte a magyar és külföldi befektetőknek, támogatóknak biztosított 20 százalékos adókedvezményt; a filmiroda állítja majd ki a visszaigénylésre jogosító adóigazolásokat.