Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Kitömött macska, kitömött egér

2003.10.14. 08:20
Amikor egy pszichothriller végig az első perctől nyilvánvaló tételmondatát igyekszik csavarosan eladni, nem marad más szórakozás, csak az űrbázisszerű kórház látványa és a jópofa beállítások.
Robin Cook vélhetőleg sztetoszkóppal verte volna lilára az elsőfilmes Gilles Marchandot, ha időben olvasta volna a forgatókönyvet. A gonosz sebész abúzálja csinos nőbetegeit, a gyakornok pedig sejti ezt. A film végig akörül pörög, hogy most akkor lelepleződik-e a sötét tekintetű bajkeverő, ám a macska-egér játék kitömött állatokkal nem annyira vicces, ha nincsenek mellé abszurd robbanások.

Szájbarágós

Dr. Philipp gonosz. Csúnyán néz. Altatót lop a szekrényből. Beadja megoperált nőbetegeinek. A főhősnő elájul a közelében. A főhősnőt érdekli az orvos, de fél is tőle. Dr. Philippet is érdekli a főhősnő, de mégsem kapja el. Aki a főcímig nem rakja össze a sztorit, az tényleg nagyon készen van. A doktor által Bambinak becézett bociszemű szőke titokzatos összeesései és álomszerű álmai valami misztikus dolgot sejtetnek, pedig nincs mögötte semmi ilyen.

Qui á tué Bambi? A tipikus fesztiválszivatás esete, a Cannes-i ajánlóban David Lynch és Lars von Trier nevét merik ezzel a fossal egy oldalra venni. Anyagi érdekeltség esetén magam sem vetem meg a hatásvadász jelzőket, de ebben az esetben saját körülpreparált vénámmal fojtottam volna magam kómába, ha például minden idők legjobb kórház- és tévésorozata, a Kingdom merül fel asszociációs párként a Bambi mellett.

Ugyanakkor szép

A végig unalmas klisékkel dolgozó, totálisan humormentes, egysíkú, csoffadt karakterekkel variáló film egyetlen vállalható momentuma Pierre Milon operatőr gyönyörű képei. A szupersteril kórház cyberplasztikfehér íveiről beflesselhet Kubrick keringőző űrbázisa, amit a díszletesek titkos Pantone-kódokból kevert kékkel bolondítanak meg.

A kórház belterének scifis jellegét erősíti a folyosón automatikusan közlekedő szekrények és edények között inverz Darth Vaderként menetelő pszichopata sebész, de ezt már tényleg kínomban találtam ki. Ha valaki mégis megnézné az Urániában, szórakozhat közben a díszterem egyébként eszméletlenül zavaró tükörfalával.

Ki ölte meg Bambit?
Franciaország 2002, 125 perc

Rendező: Gilles Marchand
Forgatókönyv: Vincent Dietschy
Operatőr: Pierre Milon
Zene: Doc Mateo, Alex Beaupain, Lily Margot, Carlos Dalton
Szereplők: Sophie Quinton, Laurent Lucas, Catherine Jacob, Yasmine Belmadi, Michele Moretti.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.