Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kecses és giccses

2001.04.13. 14:52
Kapcsolódó cikkek (1)
A giccs szerepe és funkciója, a műfajok keveredésének veszélye, és Sandra Bullock sikerének titka - minderről a Beépített szépség című új amerikai romantikus akcióvígjáték kapcsán.
Megpróbáltak megfelelni a követelményeknek
Caine, Bullock, Bratt
A szórakoztatóipari gépezet tömegtermékeit napjainkra sokan pszichoterápiás segédeszközként fogyasztják. Az esztéták által többnyire megvetően emlegetett giccs ugyanis megerősíti, helyben hagyja a modern társadalom klisékre és előítéletekre alapozott világképét, ezzel sok millió embernek ad a seduxenhez és más, kevésbé legális tudatmódosító anyagokhoz hasonló megnyugvást. A gonosz pusztulását bemutató akciófilmek, a szerelem hatalmát elénk táró szappanoperák és más tucatáruk ezért mára értéktelen, megvetendő művészeti melléktermékből az ezredvégi ember szellemi szükségletévé váltak. (Esztétika-, magyar szakos bölcsészek, kritikusok és a magas művészet képviselői számára az utóbbi mondat opcionálisan figyelmen kívül hagyható!)

A giccs akkor látja el feladatát, ha a relaxációs, önmegerősítő terápia teljes időtartamára képes magára vonni a befogadó figyelmét, vagyis ha izgalmas, lebilincselő és érdekes történeteket rak össze a megszokott elemekből. A Beépített szépség című amerikai romantikus akcióvígjáték alkotói is megpróbáltak megfelelni ennek a követelménynek. A történetben egy rendőrgénekkel megáldott, fésűt és szemfestéket csak hirdetésekből ismerő, férfias nyomozónő épül be a Miss United States szépségversenyre, hogy megvédje a nemzet ifjú, dús keblű üdvöskéit az elsőszámú közellenségtől, egy bombabarkácsoló pszichopatától. A forgatókönyvíró a műfajok egymásra zsúfolásával próbálta érdekessé tenni a gyengécske történetet, de az eltérő hangulatú összetevők kioltják egymást.

A film vígjátéki elemei az esetlen rendőrnő és a sminkelésből és fenékriszálásból doktoráló szépségkirálynők találkozásának helyzetkomikumára korlátozódik, ezért nem haladja meg egy dáridó-kabaré színvonalát. Az akciójelenetek legfeljebb annyira izgalmasak, mint egy délelőtti teleshop maraton, és a nyomozás fordulatain is érződik a Walker, a texasi kopóhoz hasonló délutáni krimik kiszámítható unalmának hatása. (A fenti tévéműsorok rajongóinak az előbbi mondat opcionálisan figyelmen kívül hagyható!)

Giccs-fröccsöntő kisiparos
A producer, Sandra Bullock szemmel láthatóan a főszereplő Sandra Bullock egyéni bájaira alapozta a filmet, ezzel csupán egy réteg igényeire szabva a produkciót. (A sztárt nem kedvelő olvasók számára a következő bekezdés kihagyható!)

A giccs-fröccsöntő kisiparossá avanzsált Bullock kisasszony tehát semmit nem bízott a véletlenre. Már az Aludj csak, én álmodom című korai örökbecsűjében megmutatta, hogy magával ragadó bájjal alakít csúnya, esetlen nőket, annak ellenére, hogy ő a legkevésbé sem csúnya, sem esetlen. Julia Robertshez hasonlóan ugyanis annak köszönheti hírnevét, és persze dagadó bankszámláját, hogy képes volt pár millió mozinézővel elhitetni, hogy ő csak egy kedves lány a szomszédból. Az elérhetetlen, duzzasztott keblű sztároktól megcsömörlött fogyasztók pedig készségesen asszisztáltak a csaláshoz, ami végül odáig fajult, hogy Sandra Bullock a 28 nap című filmben beadta nekünk, hogy ő minden idők legszebb alkoholistája. A Beépített szépség azonban a magával ragadó arc, és a könnyed mosoly ellenére is nézhetetlen: történet nélkül nem több mint egy unalmas és olcsó poénoktól terhes film kockái közé beépített szépség.

A Sandra Bullock varázslata iránt kevésbé fogékonyak tehát nem kapnak többet egy műfajokat egymásba oltó gnóm történetnél, a hollywoodi giccsöntödék selejtjét szaporító újabb vizuális altatónál.

Beépített szépség - Miss Congeniality
Színes feliratos amerikai vígjáték, 109 perc, 2000
Rendező: Donald Petrie
Író: Marc Lawrence , Katie Ford , Caryn Lucas
Forgatókönyvíró: Marc Lawrence
Zeneszerző: Ed Shearmur
Operatőr: Kovács László
Jelmeztervező: Susie DeSanto
Producer: Sandra Bullock
Executive producer: Bruce Berman , Marc Lawrence , Ginger Sledge
Látványtervező: Peter S. Larkin
Szereplő(k):
Sandra Bullock (Gracie Hart/Gracie Lou Freebush)
Michael Caine (Victor Melling)
Benjamin Bratt (Eric Matthews)
Candice Bergen (Kathy Morningside)
William Shatner (Stan Fields)
Ernie Hudson (McDonald)
John DiResta (Clonsky ügynök)
Heather Burns (Cheryl)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.