Erotikus dráma nyerte a berlini filmfesztivál fődíját

2001.02.19. 12:27
Patrice Chéreau erotikus filmje, az Intimacy (Bensőséges viszony) nyerte el a vasárnap befejeződött berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmje a Berliner Zeitung zsűrijének díját kapta.
Az Intimacy-t nem kellene a szexre redukálni
Az Intimacy nyerte a legjobb európai filmnek járó Kék Angyal díjat is, főszereplője, Kerry Fox pedig a legjobb színésznő Ezüst Medve díját vihette haza. Benicio del Toro kapta a legjobb férfiszínésznek járó elismerést a Traffic - A drogkartell hatalma című filmben nyújtott alakításáért. A fődíjat elnyert francia alkotás egy férfi és egy nő kapcsolatát mutatja be, egyes vélemények szerint pornográf képekben. A filmet azonban "nem lehet a szexfilm kategóriájára redukálni, mert a két ember között váratlanul olyasvalami történik, mint a szerelem" - nyilatkozta a rendező.

Vang Hszioa-suai kapta az amerikai Bill Mechanic vezette zsűri Nagydíját Beijing Bicyle (Pekingi kerékpár) című filmjéért, amely a legendás olasz neorealista alkotás, a "Biciklitolvajok" egyfajta kínai verziója.

Cui Lin a Beijing Bicycle című filmben
A kilenctagú nemzetközi zsűri az Olasz kezdőknek című dán szerelmi komédiának ítélte az Ezüst Medvét a legjobb rendezésért járó díjat pedig Lin Cseng-seng kapta Betelnut Beauty (Bételdió Szépség) című filmjéért. A rövidfilmek közül a kanadai Martine Chartrand Ame noire (Fekete lélek) című alkotása győzött.

A francia Catherine Breillats rendezte A ma soeur-t (Nővéremnek) Manfred Salzgeber-díjjal jutalmazták. A "költőiségért" és az "emberi értékek közvetítéséért"a német filmművészeti céh díjával jutalmazták Gus Van Sant Finding Forrester (Megtalálni Forrestert) című alkotását.

Patrice Chéreau és az Arany Medve
Moritz de Hadeln, a fesztivál most távozó igazgatóját a Homoszexuális Filmdíj különdíjával tüntették ki, mert a locarnói és a nyoni, majd a berlini fesztivál vezetőjeként "kezdettől fogva, 22 éven át folyamatosan" segítette a homoszexuális témájú filmeket és alkotóikat.

A magyar alkotások közül Cakó Ferenc Kövek című rövidfilmjét a rövidfilmek versenyében, Gothár Péter Paszport című alkotását pedig a Panoráma-szekcióban mutatták be. Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 dokumentumfilmje is a Fórum-szekcióban került vetítésre, ahol Tarr Béla filmjét is bemutatták.