Elkezdődött a Berlini Filmszemle

2002.02.06. 20:46
Tom Tykver, a német új hullám fiatal rendezője Heaven című filmjének vetítésével szerdán este megnyílt az 52. Berlini Filmfesztivál. A mezőnyben versenyez Kamondi Zoltán díjnyertes filmje is, a Kísértések.
A Berlinale, amely a házigazdák állítása szerint Cannes és Velence mellett a világ harmadik legjelentősebb filmfesztiválja, bővelkedik német alkotásokban. Tykver (A lé meg a Lola, A Harcos és a hercegnő) opusza mellett további három német film szerepel a versenyprogramban, amire 1990 óta nem volt példa.

A szikla (Der Felsen) a címe Dominik Graf filmjének. Christopher Roth az egykori szélsőbalos terrorista, Andreas Baader életét filmesítette meg (Baader). Andreas Dresen tragikomikus filmjének a címe pedig Halbe Treppe (Félemelet). A franciák szintén négy, az amerikaiak három filmet neveztek be a versenybe.

A február 17-ig tartó berlini szemlén mintegy 400 filmet láthat a közönség, ezek közül 23 verseng a fesztivál két legrangosabb díjáért, az Arany és az Ezüst Medvéért. A mezőnybe beválogatták Kamondi Kísértések című alkotását is, mely a hétvégén zárult 33. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezői díjat.

Versenyen kívül szerepel a Berlinale programjában Szabó István tavaly ősszel befejezett új filmje, a Taking Sides - a Furtwangler-ügy. A világhírű magyar rendező a Mefisztóhoz hasonlóan ismét a nácizmus korában, illetve annak összeomlása után tanúsított művészi magatartást járja körül, megidézve azt a "nácítlanítási folyamatot", amelyen a neves karmesternek kellett keresztülmennie az amerikai megszállók vizsgálódása során. A film egyik főszereplője Harvey Keitel.

A nemzetközi zsűri elnöke az indiai Mira Nair, akinek rendezői munkásságát a Salaam Bombay, a Káma Szútra és a Monsoon Wedding (Esküvő monszun idején) című filmjeiből ismeri a közönség. Életművéért tiszteletbeli Arany Medve díjat vehet át Berlinben Robert Altman amerikai rendező és Claudia Cardinale olasz filmszínésznő.