Rasszizmusvádak a szomáliai háborús film ellen

2002.02.11. 14:29
A brit Médiamunkások a háború ellen (MWAW) elnevezésű civil szervezet bírálja a Black Hawk Down című amerikai filmet, amely szerintük "a borzalmas valóság groteszk félreértelmezése". Az egyesület tüntetést is szervez jövő héten a Leicester Square-re.
A Black Hawk Down két amerikai helikopter lelövésének történetét dolgozza fel; az eset Szomáliában történt az ENSZ 1993-as beavatkozása során. A harcban tizennyolc amerikai katona esett el. A Black Hawk Down az Egyesült Államokban rendkívüli sikert aratott, eddigi bevételei elérik a 75 millió dollárt. Magyar címe Sólyom végveszélyben lesz.

Az MWAW elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szomáli nép tragédiájával a film nem foglalkozik - derül ki a CNN tudósításából. "Szomáliak ezrei haltak meg az ENSZ úgynevezett humanitárius beavatkozása miatt; kétharmaduk nő és gyermek" - olvasható a szervezet honlapján. "A legóvatosabb kritikák is rámutatnak a film rasszista ábrázolásmódjára" - folytatódik a közlemény.

Ridley Scott, a rendező a BBC-nek nyilatkozva elmondta: a Black Hawk Down célja az volt, hogy a közönségnek megmutasson egy olyan háborús élményt, amit amúgy soha nem tapasztalhatnak meg. - Úgy gondoltam: csináljuk meg, ahogy volt, próbáljuk kihagyni a romantikát meg a szentimentalizmust, és inkább kérdéseket, mint válaszokat adjunk a közönségnek - tette hozzá Scott.

A malájoknak sem tetszik

A film szemléletét nehezményezik Malajziában is. Az ENSZ-akcióban malajziai katonák is részt vettek; a helikopterkatasztrófánál maláj fegyveresek segédkeztek az amerikaiak kimentésében. Abdul Latif Ahmad nyugalmazott dandártábornok, a Szomáliában tevékenykedő maláj erők akkori parancsnoka is kifejezte ellenszenvét a Black Hawkkal kapcsolatban. - A malajziai mozilátogatók azzal a téveszmével fognak szembesülni, hogy az igazi harcokat az amerikaiak egyedül vívták, és mi csak a buszokat vezettük - fogalmazott Ahmad.