Vilma
-7 °C
4 °C

Bizarr bújócska

2001.05.07. 15:42
Megcsonkított holtestek, amelyek egy halálos kirakós játék groteszk darabjaiként újabb és újabb gyilkosságokat jeleznek előre. Két nyomozó, akik felveszik a harcot a megnyomorított lelkű sorozatgyilkossal. Ezúttal azonban nem New York bűntől mocskos utcáin, hanem egy alpesi kisváros havas tájain folyik a küzdelem. A Twin Peaks és a Hetedik legjobb jelenetei egy francia filmben!
A két detektív szerepében Vincent Cassel és Jean Reno
A franciák manapság elsápadva tapasztalják, hogy kulturális vezető szerepük veszélybe került az amerikai életérzés folyamatos térnyerése következtében. De szerencsére újra meg újra felbukkannak olyan emberek, akiknek a francia kultúra iránti szeretetük nem merül ki pusztán a Marseillaise állandó fütyörészésében, hanem harcba szállnak az Európát, így persze Galliát is megszállni készülő amerikai tömegkultúrával. Egyesek McDonald's éttermeket tesznek a földdel egyenlővé politikai performance címén, míg mások saját módszereikkel vágnak vissza az amerikai filmgyártásnak. A franciák ugyanis nem tudják megbocsátani maguknak, hogy egy száz éve még porban és ismeretlenségben fuldokló csendes kaliforniai kisváros, Hollywood lenyomta nemzeti filmgyártásukat.

Először Luc Besson vette a fejébe, hogy létrehozza az amerikai szuperprodukciók európai mását, amelynek legfontosabb alapanyaga a töménytelen mennyiségű pénz. Ebből már futja hollywoodi külsőségekre: sztárokra és egyéb vizuális effektekre.

Most a Gyűlölet című kultuszfilm rendezője, Matthieu Kassovitz próbálta meg francia ízekkel gazdagítani az egyik legamerikaibb műfajt, a thrillert. A Bíbor folyók című filmben megtaláljuk a műfaj összes kliséjét, alapanyagát: van itt csendes, Isten háta mögötti kisváros, nagy adag sötét rejtéllyel, pár brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, egy perverz fantáziával megáldott sorozatgyilkos, és persze két mindenre elszánt nyomozó: egy az idősebb, hallgatag fajtából, és egy fiatal, de lelkes a tanítvány szerepében.

Az állandóan dübörgő zene és a téli táj sötét képei hamar feszült idegállapotba kergetik a moziszékben szorongót, de az igazi rettegés elkerüli a nézőket. Pedig a Gyűlöletből, a Dobermanból, vagy esetleg a Jeanne D'Arcból ismerős Vincent Cassel és a már-már Luc Besson kabalájaként funkcionáló Jean Reno nagyszerű alakítást nyújt, sőt a kisebb szerepeket is megfelelő tartalommal töltik meg az egyes színészek. Az operatőr is szinte észrevétlenül varázsolja a mindennapi tereket homályos, misztikus helyszínekké, amivel már az első filmkockákban megalapozza a film vészjósló hangulatát.

A szédítő hatás hamar elpárolog
Egyedül a humor és az izgalom gyors, néha szokatlan váltakozása zavarhatja meg egy időre a mozilátogatók csendes reszketését, de ezt a kifejezetten pikáns összetevőt is ugyanúgy meglehet szokni, mint a francia sajtok enyhén szólva furcsa szagát.

Sajnos azonban a tökéletes arányérzékkel adagolt hangulati elemek mellett elsikkad a történet. Jean-Christophe Grangé világsikerű könyvét ugyanis sehogy nem sikerült beletuszkolni egy film időkeretei közé. Ezért az először lassú, minden mozzanatában logikus nyomozás hirtelen szédítő sebességgel jut el a végkifejletig, ledobva magáról az ésszerűség, és ok-okozati viszony fojtogató gyeplőjét.

Ráadásul a Hetediket a kultuszfilmek közé repítő elméleti, gondolati háttér is teljesen hiányzik a filmből, illetve csak néhány elnagyolt náciellenes, a genetika és az embertenyésztés veszélyei felett töprengő gondolatfoszlányra korlátozódik. Ezért a Bíbor folyók képeivel és feszült cselekményével hamar beszippantja a nézőt, de ez a szédítő hatás a film utolsó képkockáival végleg, mindenfajta maradandó nyom nélkül el is párolog.

Bíbor folyók - Les Rivieres pourpres
Színes feliratos francia krimi, 105 perc, 2000
Rendező: Mathieu Kassovitz
Író: Jean-Cristophe Grangé
Forgatókönyvíró: Jean-Cristophe Grangé , Mathieu Kassovitz
Operatőr: Thierry Arbogast
Zene: Bruno Coulais
Producer: Alain Goldman
Vágó: Maryline Monthieux
Szereplő(k):
Jean Reno (Pierre Niémans felügyelő)
Vincent Cassel (Max Kerkérian)
Nadia Farés (Fanny Fereira, a hegyimentő)
Dominique Sanda
Jean-Pierre Cassel (Dr. Bernard Chernezé)
Francine Bergé

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.