Így élt a Bismarck csatahajó

2002.12.12. 16:22
A Titanic rendezője ismét egy óriáshajó pusztulásáról forgatott filmet. Dokumentumfilmje a második világháború legnagyobb csatahajójának, a német Bismarcknak történetét követi nyomon a dicső kezdetektől a sötét hullámsírig.
James Cameron kanadai rendező, a Titanic című, 11 Oscar-díjjal kitüntetett film alkotója ismét egy óriáshajó pusztulásáról forgatott filmet. A híres II. világháborús német csatahajó, a Bismarck történetét dolgozta fel dokumentumfilmen a Discovery Channellel közösen. A kétórás filmet Cameron két, kifejezetten nagy mélységre tervezett kis-tengeralattjáró, valamint két különleges robotkamera segítségével készítette el.

Az "Atlanti-óceán rémeként" emlegetett Bismarck története 1939-ben kezdődött: a náci Németország a nemzetközi egyezmények megsértésével vízre bocsátott egy 50 ezer tonnás monstrumot, amelynek nyolc, 380 milliméteres, különleges célzóberendezésekkel ellátott ágyúja volt, a hajó testét 32 centiméter vastag páncélzat borította. Ez akkor a világ legnagyobb és legjobban felfegyverzett csatahajója volt. 1941 elején indult először bevetésre azzal a céllal, hogy elvágja az észak-atlanti tengeri útvonalat a szövetségesek elől. Nem sokkal később Izland déli partjainak közelében egyetlen lövéssel a tenger fenekére küldte a brit flotta büszkeségét, a Hoodot, amelynek fedélzetén 1418 ember volt. A katasztrófát mindössze hárman élték túl.

Winston Churchill brit miniszterelnök azonnal kiadta a parancsot: el kell süllyeszteni a Bismarck-ot! A szövetséges erők összefogtak és három napig üldözték a "tengeri szörnyet" az Atlanti-óceánon. A Swordfish típusú harci gépek bombái hamarosan megrongálták a Bismarck kormányszerkezetét, amely így nem tudott többé manőverezni. 1941. május 27-én a Bismarckra mintegy háromezer lövedéket lőttek ki, és a "szörny" elsüllyedt. 2300 fős legénységéből 110-en maradtak életben. A hajó roncsait 1989-ben fedezték fel, 4760 méteres mélységben.

"A Bismarck expedíciójában benne van minden, ami számomra izgalmas - mondta Cameron. - A mozi, a búvárkodás, a tudomány, a technológia, a történelem. A Bismarck egy újabb olyan alkalom, mint a Titanic, igazi emberi drámát mesélhetek el a történés helyszínén."

A rendező stábja az orosz tudományos akadémia oceanográfiai intézetének kutatóhajóját használta fel a forgatáshoz, és kibérelt a világ négy, nagy mélységre használatos zseb-tengeralattjárójából kettőt. Mike Cameron, a rendező testvére, két kisméretű önműködő robotkamerát tervezett - áruk darabonként 1,25 millió dollár volt -, amelyek eddig elképzelhetetlen felvételeket készítettek a roncsok belsejében. Egy olyan résen hatoltak be, amit egy torpedó ütött a Bismarckon.

A kutatóhajóra James Cameron több szakértőt is meghívott, köztük Holger Herwig és David Bercuson történészeket, valamint a Bismarck két túlélőjét, a 80 éves Walter Weintzet és a 79 esztendős Karl Kuhnt.

A rendező szerint valamelyest szerencse, hogy a Bismarck elsüllyedt, "mert ha nem így történik, valószínűleg egy idő után feldarabolták volna, hogy új hajókat gyártsanak belőle". Így viszont itt maradt, "azoknak a fiataloknak az emlékére, akik életüket áldozták rajta és azokénak is, akik a velük szembeni harcban pusztultak el" - mondta Cameron, aki a filmben magára vállalta a narrátor szerepét.

James Cameron Titanic-filmjének is a roncs megtalálása és egy túlélő felkutatása adta a keretét. A világsikert követően több dokumentumfilm is született, köztük a Discovery Channel közreműködésével, minden idők egyik legnagyobb utasszállítójának máig rejtélyekkel teli katasztrófájáról. Az 1912. április 15-én elsüllyedt hajó maradványait szintén a 80-as évek végén találták meg hullámsírjában.