Aki kemény, az a legkeményebb

2001.01.16. 10:28
Minek is tagadjam, a filmhősök mindig is nagy hatással voltak rám, az ovi alatt Vuk szerettem volna lenni, aztán Sandokan és az ifjú Skywalker következtek, majd egy hosszú szünet, ami alatt csak Bruce Willis John Maclain hadnagya (Die Hard 1-2-3) került közel a szívemhez, csak hát ő rendőr, és az nem az igazi.
Most azonban vége a látszólagos nyugalmamnak: amit a Harcosok Klubja óta vártam, a Blöff után bekövetkezett. Már tudom, hogy Brad Pitt-féle kőkemény telepi csávó akarok lenni.

Ha jobban meggondolom, az életem 1986-ban siklott ki, amikor szüleim, megunván a József Attila lakótelep negyven négyzetméteres panelkomfortját Hidegkútra települtek, és vittek magukkal engem is. Akkor és ott dőlt el minden. Amióta Mickey szeretnék lenni, gyakran eljátszom a gondolattal, mi lett volna, ha nem költözünk el a kilenckerből.

Brad Pitt
... egy nagy totem a hátán, egy meztelen démon a mellkasán
Akkor most olyan lehetnék, mint ő, nekem is lennének tetkóim, mindenek előtt egy nagy totem a hátamon, egy meztelen démon a mellkasomon, valamint néhány kisebb még erre-arra. Akkor nem kéne beszélgetnem is a nőkkel, elég volna csak rájuk néznem, és úgy szívnám a cigarettát, hogy még a terhes anyák is rá akarjanak gyújtani, ha meglátnak. Akkor az én testemen is úgy csillogna az izzadság a szorítóban, mint az olvadt üveg, és nekem is elég volna csak egyet ütnöm, mert attól az egytől is megrogyna a betonfal. Akkor én is bőrkalapot, bőrkabátot és aprómintás inget viselnék, amit soha sem gombolnék be, csak félig, és egy akkora kereszt lógna a nyakamban, mint a tenyerem. Akkor nem félnék senkitől, és ravasz volnék, mint az ördög, ugyanakkor vicces is tudnék lenni vagy elbűvölő, mint egy kisgyerek.

Persze tudom jól, a telepi fiúk sem lesznek mind ilyenek, ahogy én már biztosan nem. Nekem maradt a haverok-buli-magyar szak, no meg a jóleső álmodozás a moziban. ,,Ábrándozás az élet megrontója" - mondja a költő. Én azért csak lemegyek bokszolni a Füzessyhez a Maglódi útra, a Vörösmarty-félék meg csináljanak, amit akarnak.