Napóleon-film: bemutató ősszel

2002.02.28. 13:45
Várhatóan szeptemberben, vagy legkésőbb októberben mutatják be a televízióban a többszörös koprodukcióban, magyar részvétellel készült Napóleon-filmet. A francia császár életét feldolgozó alkotás főszerepeit Christian Clavier, Gerard Depardieu és John Malkovich játssza.
André Szöts pruducer az MTI-nek elmondta: a bemutató időpontjáról még egyeztetéseket folytatnak a Magyar Televízióval, illetőleg a film készítésében közreműködött francia-kanadai-német-olasz-osztrák és angol partnerekkel.

Költségvetési huzavona

Gérard Dépardieu
A produkció képviselői - köztük André Szőts - a napokban írják alá a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával (NKÖM) azt a szerződést, amely véglegesíti a kulturális tárca anyagi szerepvállalását a filmben - jelezte. A producer a film anyagi hátterére vonatkozóan megjegyezte, hogy a kezdeti tárgyalásokhoz képest az Országos Rádió- és Televízió Testülettől (ORTT) - a Mafilm ígéretei alapján - nem érkezett közvetlen anyagi hozzájárulás; az előzetes információk szerint a Mafilm 150 millió forintos támogatást remélt elnyerni pályázati úton az ORTT-től. A filmgyártó vállalat kapott ugyan támogatást az ORTT-től, de azt fejlesztésekre költhette - fűzte hozzá.

André Szőts tájékoztatása szerint a produkcióból "kiesett" 150 millió forintot ő maga, illetve a francia koprodukciós partner hitelezte meg. A producer korábbi tájékoztatása szerint tavaly év elején, január 29-én szóbeli megegyezésre jutottak a Mafilm és a kultusztárca képviselőivel egy globális, 450 millió forintos támogatásról.

Az akkori megállapodás értelmében az NKÖM a Gazdasági Minisztériummal közösen 300 millió forintot nyújt a produkcióban résztvevő Mafilmnek. A kultusztárca ebből 260, a gazdasági tárca pedig 40 millió forintot áll.

Waterloo Magyarországon

Az Yves Simoneau francia-kanadai rendező irányításával készülő Napóleon-film stábja tavaly szeptember 3-tól október 10-ig forgatott Magyarországon. A stáb Tapolcán és Devecser mellett, Ódörögdön, a Szigetközben számos fontos jelenetet rögzített, többi között a waterloo-i és az austerlitzi csatát, a jénai francia hódítást.

A magyarországi forgatás után a stáb Marokkóba települt át, majd egy kisebb csoport Szent Heléna szigetére utazott, és még karácsony előtt rögzítettek egyes jeleneteket. André Szőts ismertetése szerint az utolsó forgatási napokat február elején teljesítette a stáb Kanadában, ahol télen játszódó jeleneteket vettek filmre.

Szöts kitért arra is, hogy a forgatások közben már megkezdték az utómunkákat, így a négyrészes filmből kettőt már befejeztek. A francia császár életét bemutató négyrészes, egyenként száz perces televíziós filmben Napóleont Christian Clavier alakítja, a főbb szerepekben Gérard Dépardieu, John Malkovich és Isabella Rossellini látható.